Skip to content

“El Barracar ha estat un club social: acollia a tothom, posava les persones per damunt de tot”

Entrevistam Guillem Sureda Perelló (Manacor, 1970), fill de Toni Sureda “Perdut”, fundador de la UD Barracar, que ha escrit un llibre-panorama dels quaranta anys d’història del club. Per a compondre’l ha hagut de recórrer a nombroses fonts documentals i orals, en un esforç encomiable per a mantenir en la memòria col·lectiva el llegat de son pare.

Què va ser el Barracar i què va suposar per Manacor?
A mi me costa xerrar pels altres… però sí que puc dir que per jo, el Barracar ho va ser tot. Era la meva família. Ha estat un club de futbol social, que agafava tothom, que posava les persones per damunt de tot.

Quina va ser la motivació per compondre aquesta història de la UD Barracar?
Al darrer sopar de final de temporada, l’any 2016, al president, ja amb 86 anys i gaiato, li varen caure les llàgrimes perquè veia que l’equip se moria. I allò me va crear un sentiment de gratitud i de ganes de deixar per escrit tot el que havia fet durant aquests 40 anys, perquè el poble de Manacor ho sabés.

Què hi podrem trobar, al llibre?
És una història bastida, sobretot, amb fotografies, amb testimonis orals i amb moltes cròniques de premsa. M’ha duit una feinada ordenar cronològicament tot el material que tenia, perquè en 40 anys varen passar moltíssimes persones, pel club. Cada nom que identificava, cada fotografia que descobria, era com una petita victòria, m’emocionava molt.

Aquesta ha estat una feina gairebé solitària, heu trobat a faltar ajuda?
Sí, el llibre l’he fet pràcticament tot sol, amb molta ajuda de la premsa, de persones que m’han fet arribar fotos i fins i tot d’un grup de Whatsapp on hi ha més de 200 exjugadors i persones relacionades amb el Barracar. Quant als ajuts econòmics de les institucions, jo trob que han estat insuficients, però també entenc que no hi ha gaire doblers per a destinar a projectes com aquest. Al final, aquest llibre l’he fet perquè vull que el llegat de mon pare passi a la història, i he volgut que quedi bé, encara que hagi hagut de bestreure molts de doblers.

I hi ha qualque escrit d’altres autors?
El pròleg és de Bernat Nadal, un escriptor que m’agrada molt i va estar d’acord a participar-hi.

Voldríeu afegir res més?
Sí, m’agradaria sobretot convidar a tothom qui estigui interessat a assistir a la presentació de dia 28 de setembre, a les 19, al Teatre de Manacor. A més de presentar-hi el llibre, estrenarem un muntatge en vídeo de moments de la història del club que jo mateix he recopilat a partir del meu arxiu de cintes VHS.

Back To Top
Search