Skip to content

NOTÍCIA

PUBLICITAT

“El càncer de còlon és el de major incidència en homes i dones”

El càncer colorectal és el segon en incidència tant en homes com en dones i el primer si es consideren els casos de tots dos sexes. Segons les estimacions de l’Observatori de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, a les Illes Balears es van detectar 980 nous casos de càncer colorectal en 2023. En parlam amb José Reyes, president de l’Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears per mor del Dia Mundial del Càncer de Còlon, que es va commemorar el passat 31 de març.

Sempre es xerra de prevenció, però en què es basa aquesta prevenció si ens centram en el càncer de còlon?
Els principals factors de risc associats al càncer de còlon són l’edat superior a 50 anys, el sedentarisme, una mala alimentació, el consum de tabac i alcohol. La concienció de la població és fonamental, ja que les dades actuals mostren que el 70% de la població entre 50 i 69 anys (precisament la població diana a la qual va dirigida el programa de cribratge) veu poc probable tenir càncer colorectal. Bàsicament, traslladaré dos missatges fonamentals: El primer missatge és que si rebem la carta convidant-nos al cribratge hem de participar. La participació en el programa és molt senzilla perquè es fa mitjançant un kit de detecció de sang oculta a la femta i ens pot salvar la vida. De fet, el 90% dels casos de càncer colorectal que es diagnostiquen en estadis precoços es curen. El segon missatge és ressaltar els hàbits de vida saludables per a la prevenció d’aquesta malaltia, com evitar el sedentarisme i realitzar diàriament una activitat física moderada, com a mínim durant 30 minuts.

Es tracta del càncer amb més incidència entre la població, quins poden ser motius?
Durant molts anys s’ha xerrat molt poc del càncer de colon i possiblement és un problema que s’ha generat des de la societat mèdica i les institucions, a pesar que és el càncer més freqüent. Només l’any passat a les Illes Balears es van diagnosticar 980 nous casos. El que succeeix és que és el segon més freqüent en la dona, després del de mama, i el segon més habitual en l’home, després del de pròstata; per això sempre s’ha parlat més dels tumors de mama i pròstata i no tant de còlon. Cal posar-ho en valor i millorar així el coneixement que la població pot tenir sobre ell, precisament per a ressaltar la importància de participar en els programes de detecció precoç. L’objectiu final de l’Associació és generar més conscienciació social i fer una crida general a la població diana (50 a 69 anys) perquè es facin el Test de Sang Oculta en Femta una vegada rebin la carta de la Conselleria i el programa de detecció precoç sigui més efectiu. És important recordar que no és necessari trobar-se malament o tenir símptomes per a ferse la prova.

En què consisteix específicament el Test de Sang Oculta en Femta?
A diferència d’altres proves de detecció que requereixen major temps de preparació i acudir a l’hospital, el Test de Sang Oculta en Femta és una prova senzilla que pots realitzarte a casa i que només porta uns minuts. Només es requereix que prenguis una petita mostra de femta i lliurar-la en un màxim de 3 dies. El kit per a realitzar-se aquesta prova es recull en les farmàcies adherides al programa. Només un 5% d’aquestes mostres són positives. La resta de persones poden estar tranquil·les i esperar a la següent ronda d’invitacions a fer-se les proves; ronda que es realitza cada dos anys si no hi ha alteracions.

Creu que la gent té por o dubtes en escoltar ‘programa de detecció precoç’?
Les taxes de participació a Balears són més baixes que en altres Comunitats Autònomes. L’any passat, la participació va ser del 34% a les Illes, segons dades facilitades per la Conselleria de Salut. Pot influir el fet que l’extensió del programa al 100% de la població diana fa poc que es va aconseguir i, per això, és tan important la divulgació, donar a conèixer la importància d’aquesta malaltia, que és el càncer més freqüent i que es pot prevenir o detectar precoçment. I per descomptat, és important difondre que es tracta de
realitzar-se una prova totalment indolora. És fonamental transmetre a la població que la colonoscòpia només es realitza en els casos amb detecció de sang oculta a femta positiva (que són només un 5% de les mostres analitzades). Les colonoscòpies que es realitzen arrel del resultat són de gran rendiment clínic. Els casos de càncer que es diagnostiquen dins del programa són en un 80% en
estadis inicials, molt fàcils de tractar i amb molt bon pronòstic. Els casos de càncer de còlon diagnosticats en estadi I ténen un 90% de supervivència als 10 anys. Moltes vegades, a més, detectem pòlips, que són lesions completament benignes. En ser eliminades, evitem el risc que es converteixin en un futur en càncer. Es tracta d’un programa molt eficaç perquè va dirigit a un grup que, si no existissin aquestes proves, no se sotmetria a cap mena de procediment preventiu contra la malaltia.

Des de l’Associació, esteu satisfets amb la labor que, en relació al càncer de còlon i els cribratges, realitzen des de Salut?
Ho estem des d’un punt de vista de desenvolupament tècnic, amb una bona dotació de mitjans i un bon funcionament del programa, encara que hem de millorar les taxes de participació. Cal aconseguir informar millor la població i divulgar millor la importància del càncer de còlon, que arribi millor el missatge que la participació en els programes de cribratge ens pot estar salvant la vida. En totes les àrees sanitàries de les Illes cal incidir en això.

PUBLICITAT

Back To Top
Search