Skip to content

“El que he intentat, més que replicar repertori clàssic ja escrit, és crear el meu propi llenguatge”

El músic manacorí Damià Timoner fa més de trenta anys que gira amb la seva guitarra. L’entrevistam perquè ens parli de la seva trajectòria i dels concerts que té per endavant.

Per què vares triar dedicar la teva carrera a fer recitals a guitarra sola?
Jo venc d’una formació clàssica, i el que veia era que hi havia guitarristes molt més bons tècnicament que interpretaven temes ja escrits. I jo vaig dir: en lloc de posar-me a estudiar 6 o 7 hores el mateix que estudien aquestes persones, intentaré crear el meu propi llenguatge amb la tècnica clàssica, amb un so net, depurat, i no necessàriament de manera virtuosa. Em vaig inspirar molt en la música de la costa oest dels EUA dels anys 70 i 80 i guitarristes com Michael Hedges, Alex De Grassi o William Ackerman.

De llavors ençà, has publicat 11 discos amb música pròpia i versions. Les versions que has fet són eclèctiques, de Nirvana a The Beatles o The Greatful Dead. Què t’inspiren i què t’aporten, aquestes músiques?
Per jo una cosa és el que ens arriba i l’altra, el que ens surt. A mi, la música que m’ha arribat és la dels 60, 70 i 80, i és la que més m’influeix. Però a l’hora de fer cançons d’altres, el que intent és tocar-la talment l’original: fer la melodia de veu, el ritme, el tempo igual, sense improvisació. Just és que s’ha de fer amb un sol instrument! Li has d’anar a cercar el què, has d’intentar que camini. Per exemple, una cançó que no m’esperava mai que caminàs és “Friday I’m In Love”, dels The Cure, però de vegades la toc, i funciona!

I com combines aquestes dues facetes? Fas concerts de música pròpia i concerts de versions?
Normalment quan toc com a Damià Timoner només faig música pròpia, però com que tenc un disc dedicat als Greatful Dead, de vegades hi incloc alguna versió d’aquest disc. També, per ofici i per pagar les factures, vaig a tocar a hotels i esdeveniments. Però sempre toc el que em fa ganes tocar, és una gran sort.

Ara, d’alguna manera, “reactives” la teva carrera, no és ver?
Sí, ara he començat a fer feina amb en Carles Grimalt, que fa molts d’anys que ens coneixem. Ell m’ajuda molt amb la part de comunicació a través de les xarxes socials i en l’entorn digital i, a més, fa un paper que als músics ens sol costar molt, que és vendre’ns. Ara hem fet alguns concerts a fora, com per exemple a l’Espai Mallorca de Barcelona, i la rebuda que hem tengut ha estat molt bona, n’estic content.

Tens plans de fer un nou disc aviat?
Jo sempre tenc material que vaig component enregistrat, el que passa és que potser anirem traient les cançons a poc a poc, que és com ho fa la gent ara, per mantenir l’atenció i sempre estar actius a les xarxes i a les plataformes.

I quins concerts tens a la vista?
De moment, el concert més proper serà dia 24 de juny a la Institució Alcover, dins del cicle dels Dilluns de l’Obra Cultural Balear.

Back To Top
Search