Skip to content

El Simó Ballester, baula de cultura

El reformat edifici dels Sementals s’ha integrat de manera oficial en el CEIPIEEM i acull tant les línies d’infantil com les aules d’assaig musical individual. Dilluns 9 al migdia es va fer la inauguració institucional.

L’edifici dels Sementals ha canviat de manera notòria tan en aparença com en ús. L’antic quarter s’ha integrat amb les instal·lacions del CEIPIEEM Simó Ballester amb l’objectiu que el centre educatiu pugui oferir amb comoditat i amb les aules suficients els ensenyaments elementals de música. També per donar resposta a la manca d’espai per una escola que en aquest curs 2021 – 2022 acull a 345 alumnes.

Les noves instal·lacions es divideixen en dos espais diferenciats. Per una banda, tenen la planta baixa que serà per a l’alumnat d’educació infantil i que està completada per sis aules, dues sales de psicomotricitat, banys i dues estances auxiliars. I, per l’altra costat, hi ha la primera planta. Aquesta, en canvi, està pensada perquè l’alumnat de tot el centre, infantil i primària, pugui desenvolupar l’activitat musical. És per això que compta amb aules d’assaig individual i altres estances per realitzar exercicis col·lectius. També hi ha banys, un magatzem, la sala del professorat i l’ascensor que comunica els tres nivells de l’edifici. Cal remarcar que hi ha una planta subterrània que servirà d’aparcament.

El camí per tenir l’ampliació d’aquesta infraestructura no ha estat ni fàcil ni curt. Com bé va dir el conseller d’Educació, Martí March, aquest dilluns quan inauguraven el centre, ha estat “un procés llarg que va començar durant la legislatura passada” i “ha estat un temps de paciència, resignació i dubtes”.

Per materialitzar aquest projecte ha estat necessària l’aportació econòmica de l’administració local i de l’autonòmica. En total, s’han invertit més de 2.326.568 €. Aquesta quantitat és la suma de 666.995 € que va abonar l’Ajuntament de Manacor per a la cessió d’ús de l’edifici dels Sementals, 1.628.613 € per a les obres d’ampliació i 30.960 € per a la dotació de mobiliari.  A més de la reforma de les instal·lacions, el CEIPIEEM va lligada a un nou protocol d’escolarització equitatiu.

Amb tot, el batle de Manacor, Miquel Oliver, reclama al poble que a partir d’ara deixi d’anomenar aquest espai ubicat al carrer de Sebastià Nicolau Sureda com els Sementals per dir-li Simó Ballester, “que és el nom que li toca”.

Acte inaugural

Dilluns 9 de maig es va inaugurar l’edifici completament reformat. L’acte va estar conduït per la directora del CEIPIEEM Simó Ballester, Margalida Obrador, i la varen acompanyar el batle de Manacor, Miquel Oliver; el delegat d’Educació i Cultura a l’Ajuntament, Mateu Marcè; el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March; i la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol.

Autoritats i famílies varen recórrer les noves instal·lacions per veure com estava distribuït. També pogueren entrar a l’interior de les aules. La ruta pels passadissos de l’edifici no va estar marcada pel silenci, sinó que els alumnes del centre i les seves mestres varen posar la banda sonora amb diverses actuacions musicals a diferents moments, com ara per donar la benvinguda a tots els assistents. Varen tocar el violí, el violoncel, el contrabaix i la flauta travessera. De fet, varen ser els protagonistes de la jornada.

Durant el recorregut, les persones que eren presents varen poder observar com encara queden algunes coses per polir en el sentit que fan falta jocs i qualque detall, que les estanteries, per exemple, estan buides. Però s’ha d’anar passa per passa. Com bé va dir la directora tot dirigint-se als representants del Govern: “Vosaltres heu fet les instal·lacions, nosaltres les omplirem de vida”.
Al final de la passejada, Armengol, March, Oliver i Obrador varen fer un petit discurs de cloenda. Les quatre personalitats varen coincidir en què la de dilluns va ser un dia alegre i motiu d’orgull. La directora del Simó Ballester va posar en relleu que és una “satisfacció poder gaudir d’unes instal·lacions adequades per dur a terme la metodologia educativa”, ja que “tenim un centre que anam millorant cada dia” i que “les famílies posen la confiança en nosaltres”.

També varen recordar la importància que tenen els centres educatius i la necessitat que aquests puguin donar cobertura a les necessitats de cada moment, per la qual cosa la reforma dels Sementals era necessària. En aquesta línia, el conseller March va posar de manifest que “la vida, les emocions i els aprenentatges es fan cada dia, que la vida quotidiana és la cosa important i una escola és el dia a dia”.

Ensenyaments musicals

El CEIPIEEM Simó Ballester ara és un centre públic integrat d’educació infantil i primària i ensenyaments elementals de música. Això vol dir que en el seu currículum acadèmic ha incorporat un programa integrat d’educació musical a partir dels 3 anys i, per tant, els alumnes que acaben els seus estudis de primària en aquest centre també surten amb la titulació dels ensenyaments elementals de música. Un fet que diferencia l’escola de la resta, més que res, perquè en tot l’arxipèlag només hi ha dos centres que ofereixin aquesta possibilitat. Una idea que, com comentava el conseller, “s’ha d’anar consolidant a poc a poc”, però que, en paraules d’Armengol, converteixen l’escola en un “centre de referència i excel·lència” que té “projecte pedagògic diferent, nou i que crea oportunitats per als nins i nines”.

El conjunt dels dos fets, ampliació de l’escola i ensenyaments de música, fa que des de la Conselleria hagin de posar més professorat. “Continuarem apostant per això i això vol dir que haurem de posar més docents”, deia Armengol. Així, es podrà “gaudir de la música, la cultura i el coneixement”, segons el conseller March.

I és que, com bé recordava Oliver, des de les institucions poden “construir edificis, però el més important són els professionals que hi ha dedins i els infants que ho fan possible”.

Manacor i la cultura

En l’àmbit cultural, el municipi és conegut, entre altres, per l’activitat del seu Teatre i Auditori. També, però, per la gran quantitat d’artistes que ha deixat Manacor. Així, que com també diu el batle, “els estudis de música tenen a veure amb la trama de Manacor i el Simó Ballester és una de les baules per fer la cultura possible”” “Educació i cultura van de la mà”.

Back To Top
Search