Skip to content

“Eliminarem la ZPR tal com està ara”

Maria Antònia Sansó Jaume (Manacor, 1983). Llicenciada en ADE i diplomada en turisme (UIB). Actualment és funcionària al Consell de Mallorca. Regidora a l’Ajuntament de Manacor des del 2015, repeteix ara com a candidata del Partit Popular a la batlia de Manacor.

Quina valoració feis dels darrers quatre anys de Miquel Oliver com a batle i el seu equip de govern?
La valoració és negativa. Els manacorins estam millor que fa quatre anys? La resposta és no. No està més net que fa quatre anys. I això que hi ha un contracte amb molt més pressupost i eines. És més segur? Tampoc. I sobretot, en lloc de solucionar els problemes que hi havia n’han creat de nous. Un exemple clar és la mobilitat, amb decisions polítiques com la ZPR que ha duit problemes d’aparcament i de circulació dins Manacor. Amb un Ajuntament amb més pressupost que mai, aquest darrer mandat hauria d’haver estat brillant. Han tengut el pressupost més extens quant a inversió i despesa, i així i tot no han volgut abaixar imposts. Podran dir que han fet inversió urbanística… faltaria més! En quatre anys han disposat de 200 milions d’euros més tota la incorporació de romanents. S’ha vist què s’ha fet, i que no tot el que s’ha fet era necessari.

Has parlat de la ZPR. La llevareu, idò, si governau?
Eliminarem la ZPR tal com està ara. Eliminarem que aquests 70 carrers estiguin tancats. Una altra cosa és que vulguem tancar al trànsit qualque carrer del centre. Si ho feim serà com ho hem fet sempre: consensuant amb veïnats i comerciants. Un exemple clar és sa Bassa, tancada al trànsit per un govern de dretes, i que funciona. Criticam la forma així com s’ha fet.

També has nomenat les obres. Se n’han fetes moltes. Com valorau la tria dels espais reformats i al feina que s’hi ha fet?
Tota inversió pública sempre és bona, perquè sempre millores l’entorn. Ara bé, no hi ha hagut comunicació, ni planificació, quant a urbanisme i mobilitat. Un exemple clar és la primera línia de Porto Cristo, tan polèmiques per la mala gestió per part de la delegada d’Urbanisme, de qui demanàrem la dimissió. Feren l’obra però no es plantejaren què passaria després. Ara veim que s’ha fet una inversió i que sap greu que els cotxes passin per allà. El resultat és un centre circulatori xapat amb un greu problema de mobilitat.

Posau en qüestió la feina feta fins ara. Com canviaran les coses si governau vosaltres? Fes-nos una pinzellada del programa.
Hi duim prop de 130 propostes. Jo sobretot destacaria el tema de la mobilitat, com he dit abans. Una de les propostes és eliminar la ZPR. També crearem nous aparcaments, com un aparcament soterrat a la plaça del Mercat, i d’altres de dissuassoris en altres zones. Pel que fa a Joventut i Esports proposam un envelat multifuncional que no és d’obra però si prou consistent perquè duri en el temps. S’hi podrien fer entrenaments, partits, però també activitats d’oci nocturn, concerts, actes culturals, activitats infantils i juvenils… Volem fer un poliesportiu, però sabem que en un any no estarà a punt, per això duim també aquesta proposta alternativa. També proposam il·luminar les escultures, com una forma de donar la imatge del Manacor que volem.

Insistiu en la necessitat d’abaixar els imposts. Però és dels imposts que surten els doblers públics que després reverteixen als ciutadans. Com es compensaria aquesta balança?
Jo com a economista no ho veig així. Quan abaixes imposts fas que la gent tengui més doblers a la butxaca, facilites una activitat econòmica més productiva, i quan hi ha més productivitat, es recapta més. Hi ha més negocis oberts, les empreses generen més activitats, hi ha més cases reformades amb un valor cadastral superior… es produeix riquesa i es recapta més. Es tracta de fer després una gestió eficient dels doblers públics, i no perdre 500.000 euros amb el capritx de la municipalització de les platges.. Està bé gastar doblers en festes, clar que sí, però pagar un any després vol dir que hi ha hagut una gestió nefasta. És bo de fer fer-ho bé.

L’aigua està municipalitzada, i sembla que hi ha consens que la cosa ha anat bé. Amb les platges es veu que no. Ara es diu que es municipalitzarà la recollida de residus. Quina postura teniu amb la municipalització? Sí o no?
El que interessa més és que hi hagi una bona gestió. Pel que fa a la municipalització de la neteja: s’ha d’estudiar i s’ha de valorar. Ells ho duien al programa, han tengut possibilitats de fer-ho i no ho han fet. Són ells que ho han d’explicar.

El tren tornarà arribar a Artà. Ho veis bé?
Ho tenim clar: tren per dins Manacor, no.

I tren fins a Artà?
Si ha de passar per dins Manacor, no. Hi ha dos col·legis en aquest tram. Volem el passeig del Ferrocarril per a les persones. Tampoc no veim que la via verda i el tren puguin transitar de forma paral·lela.

Parlem de la llista. Sembla que els partits volen fugir de la militància tradicional i de les clàssiques famílies. També pareix el cas del PP…
Tenia molt clar que havia de ser una llista renovada, on cada membre representàs una cosa distinta, ja sigui per edat, per professió, per associacions… al final és el poble, és la gent la que coneix el dia a dia i sap quines necessitats hi ha.

Ha generat tensions excloure segons quines persones i entorns de la llista?
Tant el partit com els membres de la llista estan molt motivats. La llista va ser aprovada per unanimitat pel Comitè Electoral. I em consta que ha agradat molt a dins Manacor. Jo ja ho vaig agrair a una junta. Va ser molt fàcil fer-la, perquè la gent ha contribuït a fer-ho fàcil. Tothom ha entès que havia de ser generós i que havíem de fer una llista per guanyar.

Per tant… us presentau per guanyar les eleccions.
Totalment. Un es presenta per guanyar.

Quines sensacions teniu? M’imagín que teniu accés a enquestes i sondejos… L’efecte Feijoo hi és, però no pareix tan elèctric com ho seria un efecte Ayuso…
Veim que la gent vol un canvi i això es nota al carrer. Estam bastant animats. Hem dissenyat la campanya per poder guanyar les eleccions. En els partits sabem que hi ha uns anys més dolents i uns anys més bons… Hem viscut l’efecte negatiu durant un temps, i ara ens toca beneficiarnos d’aquest efecte positiu a nivell de tot Espanya.

Costa de veure que puguin sortir els números. Fa un temps la revista Perlas y Cuevas publicava un sondeig on tots els periodistes de Manacor consultats preveien una reedició del pacte actual.
En política en un parell de dies les coses poden canviar. Per això sentim aquesta gran responsabilitat de liderar aquest canvi. Veim possibilitats de tenir molt bons resultats i de governar.

De governar amb un partit d’extrema dreta com Vox?
Primer han de treure representació. Nosaltres sobretot tenim un projecte de centre dreta. Pensam que la gran majoria de gent s’hi ha de poder sentir còmode, en la nostra manera de fer política. Confii que puguem treure el màxim de resultat possible. I dia 28 vespre ja veurem quines possibilitats hi ha.

Pactaríeu amb MÉS o PSOE si us donassin la batlia?
Pensam en els millors resultats possibles. Mirarem els pactes a partir de dia 28 i amb partits que tenguin programes semblants als nostres. Tenim unes línies vermelles al nostre programa de govern.

Un missatge final als vostres votants i a la gent de Manacor.
Que la gent reflexioni si els darrers quatre anys han estat més bé. Nosaltres volem un Manacor que vagi per envant i no per enrere. Esperam que la gent que vulgui un canvi ens doni la confiança perquè puguem dur a terme coses millors per dur Manacor on consideram que ha d’estar.

Back To Top
Search