Skip to content

Els anestesistes no fan hores extra a l’Hospital de Manacor

Denuncien un greuge comparatiu salarial, segons fonts del centre. La gerència ho nega i els recorda que tenen un complement de productivitat variable.

Els anestesiòlegs de l’Hospital de Manacor no fan activitat extraordinària des de dilluns 16 de gener. És a dir, només treballen durant la seva jornada laboral, que és de 8.00 h a 15.00 h, i fan el mínim de guàrdies que se’ls pot exigir, que en aquest cas són quatre. No fan hores extres i no presten el servei durant els capvespres, cosa que sí que feien fins ara i que hauria contribuït a disminuir la llista d’espera quirúrgica. De fet, aquests especialistes realitzaven 64 torns extres mensuals.

Es tracta d’una mesura de protesta davant la situació que diuen viure. Segons fonts de l’hospital, pateixen un greuge comparatiu respecte dels anestesiòlegs dels altres hospitals de Mallorca. És per això que denuncien que se’ls paga menys per l’activitat extraordinària que a la resta i demanen que, com a mínim, se’ls equipari als d’Inca. Així mateix, segons indiquen les fons, es queixen del fet que els especialistes que van a Manacor per cobrir aquestes hores, cobren més que ells per la mateixa feina.

Ara bé, la gerent de l’hospital, Catalina Vadell, tot i afirmar que “tots els anestesistes, menys un, varen enviar una carta dient que no volien fer activitat extraordinària perquè diuen que tenen un greuge comparatiu”, contradiu la versió. Explica que no sap “amb què es basen” per fer aquesta acusació i explica que “l’activitat extraordinària es paga en funció de l’activitat feta i es calcula amb uns barems de complexitat, entre altres, i es cobra fins a un màxim de 450 €; però ells diuen que als altres hospitals cobren el màxim independentment de l’activitat feta”. I continua dient que, per exemple a altres centres, per “les consultes de visites de preanestèsia, es cobra el màxim perquè fan 22 visites, però els nostres professionals en fan 12”. Això sí, “a Menorca i a Eivissa es paga més que el que es contempla a Mallorca”, però que és una norma que ve de l’IB-Salut.

Així mateix, Vadell posa en relleu que varen arribar a un acord amb els anestesiòlegs de Manacor per compensar l’esforç fet durant aquests mesos. Un acord que “deia que a part del que cobrarien per activitat extraordinària, se’ls donaria una bossa de productivitat variable perquè se la repartissin en funció de la feina feta”. Així que, segons la gerent, “el greuge comparatiu és amb els seus companys, que no tenen aquesta bossa de productivitat variable”. “Si consideren que no és prou, crec que no tenen tota la informació”, comenta.

Falta de personal

Segons fonts de l’hospital, aquest només és un dels motius de la seva crispació i en destaquen dos més. Un és que s’han assabentat que una empresa privada cobrirà aquesta tasca durant dos o tres dies a la setmana. I el segon seria la manca de personal.

La plantilla autoritzada és de 15 persones, però en aquest moment només compten amb la presència de 10 especialistes, sis dels quals tenen més de 55 anys i es poden exonerar de fer guàrdies. Així i tot, en fan. Tal com diuen les fonts, els anestesistes lamenten que ningú vulgui anar a fer feina a l’Hospital de Manacor, perquè, diuen, “l’ambient de treball és molt agradable”.

Una situació que la gerència vol resoldre i Vadell assegura que s’ha “fet la petició”. “Fa molt de temps que xerram amb IB-Salut i el que han fet ha estat demanar ajuda a Son Espases i ens envia anestesistes, però tampoc tenen la plantilla completa i han de donar ajuda a Eivissa; que més voldríem nosaltres que tenir 15 o 16 persones contractades? Però no n’hi ha, o sí que n’hi ha però no tenen els requisits”.

I és que, Vadell diu aquesta manca d’anestesistes és un dels motius pels quals la llista d’espera quirúrgica ha empitjorat. A principi de gener del 2022, hi havia 1.754 pacients en llista d’espera per quiròfan i a dia 17 de gener d’enguany, 2.255. En canvi, la llista de primeres consultes ha disminuït de manera considerable. Han passat de 7.951 pacients a principi d’any, a 5.742 aquesta setmana.

Back To Top
Search