Skip to content

Els anys i la desídia municipal fan caure l’antiga escola rural de l’Espinagar

Per bé que se’ns hagin donat les entresenyes no ens serà fàcil de trobar, l’escola rural de l’Espinagar. Situada a poc més d’un quilòmetre de la del Puig d’Alanar, i a escassos metres de la torre de l’Espinagar, l’escola passa desapercebuda. No per discreta, sinó perquè la vegetació se n’ha apoderat, després de dècades d’abandonament per part del seu propietari, l’Ajuntament de Manacor. Una vegada localitzada, accedim a l’escola entre vegetació, rapinyats per aritges, esparegueres i romaguers. Els ullastres s’hi campen a l’ample. Pocs metres enfora, dissimulat entre la vegetació, un piló sosté la figura esculpida d’una marededéu. L’escola no té portes ni finestres. Fustes i vidres trencats decoren les rajoles hidràuliques en companyia dels excrements de coloms que hi tenen el niu. Queda el record del que va ser la cuina i l’excusat. Les cambres tenen el sostre passat per ull. I el fals sostre de la nau central cau a segons quins redols. El zinc de les canals ha estat espoliat. La vegetació guaita per les finestres.

Des de fa anys, l’associació de veïns de la barriada ha reivindicat l’ús d’aquest edifici, que, malgrat tot, és propietat municipal.

El delegat de Medi Ambient, Pedro Rosselló, regidor competent en la gestió de les cases rurals, reconeix el mal estat de l’edifici: “Hi he estat i hi vaig fer fotos, és ver que han caigut bocins de teulada però els murs aguanten bé. Seria una inversió costosa, però s’ha de fer, tant per salvar l’edifici com per la utilitat que tendria com una casa més de la nostra xarxa de cases rurals, que és molt demandada”. Pedro Rosselló reconeix dificultats pressupostàries durant els dos primers anys de mandat i recorda que ja es va presentar un projecte per restaurar-la, però “hi va haver altres prioritats”. Rosselló preveu que abans d’acabar aquest mandat, “podria iniciar-se el projecte per dur endavant la restauració de l’escola”.

Son Negre, mantenguda, però tancada

L’escola de Son Negre està tancada. Bernat Amer, antic delegat de Medi Ambient afirma que l’obra de restauració està acabada i que falta, bàsicament moblar-la i dur-hi l’electricitat, tasca per a la qual, diu, va deixar una partida al pressupost. Pedro Rosselló creu que no tendria sentit dur-hi l’electricitat ara, si tanmateix l’escola no s’obre al públic. ARV.

Back To Top
Search