skip to Main Content

Els imprescindibles per a aquest Sant Jordi 2021

Faust Puerto, de Món de Llibres, ens recomana un bon grapat de novel·les per comprar o regalar enguany. Una selecció ben variada amb opcions per a tots els gustos

El plaer de llegir en temps de crisi

Faust Puerto ens aconsella alguns llibres en motiu de Sant Jordi 2021. Un llistat pensat per tot tipus de públic que inclou, especialment, novel·les i reportatges històrics. Considera que aquestes obres són les que més poden agradar i tenir més èxit. Per tant, es podrien convertir en la primera opció dels amants i aficionats a la lectura. Destaca, però, que no tot són novetats pròpiament dites. Algunes obres s’han publicat fa poques setmanes, inclús dies; però n’hi ha altres que fa uns quants mesos que omplen les botigues.

El propietari de Món de Llibres fa les recomanacions en base a l’experiència, sobretot, partint d’allò que ha vist i venut aquests darrers mesos de pandèmia i restriccions. Ha estat una època durant la qual ha notat com les persones llegeixen més que mai, un hàbit que ha incrementat entre la societat de manera considerable. “Què tenen els llibres que ens reconforten tant en temps de crisi?”, es demana Puerto.

Aquestes són les recomanacions per aquest Sant Jordi
Pendents que arribin els conqueridors, de Miquel Serra

Una col·lecció de tretze contes formen el primer llibre de relats del músic manacorí Miquel Serra i està publicat per l’editorial Empúries. Són històries completament independents entre si que “viatgen des de cala Morlanda fins als destins més allunyats”. A l’interior, s’hi troben històries que tracten temes diversos. Entre altres, hi apareix un testador de formatges o una relació amorosa amb difícil solució. D’entre tots els relats, sobresurten aquells que tracten sobre la memòria i el passat.

 

L’home que va viure dues vegades, de Gerard Quintana

El vocalista de Sopa de Cabra va rebre el Premi Ramon Llull amb l’obra L’home que va viure dues vegades. Una novel·la vital on es posa en relleu l’amor incondicional, els somnis que ens remouen i les segones oportunitats a través de la història de Salvador Martí. Un home que veu com la seva vida canvia d’un moment a l’altre. Per sempre.

Es trobarà amb diferents personatges que li faran veure les dues cares de la moneda. “Veurà com s’esborren els límits entre la vida i la mort”, tal com ens descobreix la sinòpsi del llibre.

Consumits pel foc, de Jaume Cabré

Consumits pel foc és la darrera novel·la de l’escriptor Jaume Cabré, autor d’altres exitoses obres com ara Jo confesso i Les veus del Pamano. En aquest cas, explica la història d’Ismael, un professor de llengua i literatura. Un cúmul de coincidències el condueixen a una situació, per a ell, límit, que l’obliguen a remoure la memòria per entendre l’embull en el qual es troba immers.

La història narrada per Cabré. Consumits pel foc, està plena de sorpreses i clarobscurs d’un personatge que no ha tengut una infància massa fàcil.

Sira, de María Dueñas

El futur després de la segona gran guerra és incert. I Sira, qui haurà de canviar en diverses ocasions de llinatge i que ha col·laborat amb els serveis britànics durant el conflicte, s’hi vol enfrontar amb serenitat. Ara bé, no ho aconseguirà. El futur l’hi ha preparat un altre camí. Durant la novel·la, haurà de fer front als entrebancs que la vida li posi al davant i viurà, també, l’experiència de ser mare. Seria la segona part de la popular novel·la El temps entre costures.

Ales de plata, de Camille Lackberg

Un thriller psicològic amb Faye com a protagonista, igual que a la darrera obra de Camille Lackberg titulada Una jaula de oro. En aquest cas, a Ales de plata, demostra el què és capaç de fer una dona per no perdre la dignitat i per defensar la seva família. És la història d’una dona empoderada, que gaudeix del poder i que viu amb la seva filla a Itàlia envoltada de luxes. Però quan està a punt d’obrir una sucursal de la seva empresa de cosmètica als Estats Units, el negoci es veu amenaçat. Les adversitats l’obliguen a traslladar-se a Estocolm i posar-se al capdavant del seu destí.

 

Sobre els talaiots, de Francesc Grimalt

El premi Antoni Maria Alcover dels Ciutat de Manacor 2020, Sobre els talaiots, és un assaig que, com bé indica el seu títol, tracta sobre els talaiots. Una recerca i contextualització històrica sobre la funció d’aquests monuments tradicionalment envoltats de misteris i teories diverses.

En aquest cas, Francesc Grimalt proposa la hipòtesi que en realitat s’utilitzassin per fer enterraments celestials.

Ruta d’escapada, de Philippe Sands

A tota família hi ha un secret. I la d’Otto Wächter n’és una d’elles. Per comprendre la seva història, Phillippe Sands ens trasllada fins a Roma, concretament l’any 1949. Pel que se sap a l’inici, el protagonista havia mort per una malaltia hepàtica, però resulta que al final no és així.

Al llarg d’aquesta novel·la es reconstrueix la vida d’Otto Wächter i aclereix el què és veritat de la història i qui era realment. Una vida que va transcorre durant la Segona Guerra Mundial, al llarg de la qual va cometre actes inhumans com a jerarca nazi. Al final de la seva vida intenta escapar, però no aconsegueix continuar amb aquesta ruta. També es tracta l’acceptació de les atrocitats. En aquest cas, un dels fills del protagonista ho admet, però l’altre no.

No diguis res, de Patrick Radden Keefe

Un reportatge històric que versa sobre el conflicte d’Irlanda del Nord. Està novel·lat i explica els darrers 15 anys del conflicte, gairebé s’estén fins a la seva resolució. Destaquen els detalls de la violència i els problemes reals durant aquesta època.

A No diguis res, l’escriptor utilitza les repercussions del cas McConville com a punt de partida per descriure la realitat que va viure el país durant el conflicte.

Reis del món, de Sebastià Alzamora

Tot i no ser una novetat pròpiament dita, Reis del món és una novel·la històrica imprescindible per conèixer més a fons alguns dels personatges destacats de l’illa. Narra les històries del contrabandista, financer i polític Joan March, i del traductor del pensament místic hindú a la cultura occidental Joan Mascaró. Dues figures completament oposades que coincidiren en temps i lloc: nascuts a Santa Margalida, varen créixer durant la primera meitat del segle XX. Amb la narració, Sebastià Alzamora condueix al lector a través d’una ruta arreu d’Europa. Al llarg de la qual convida a conèixer els esdeveniments més destacats de la història.

Back To Top
Search