skip to Main Content

Es presenten les obres guanyadores del Premi Ciutat de Manacor 2020 i es dona el sus a la setmana del llibre

A l’acte només hi han pogut assistir de manera presencial dos dels quatre premiats, Alberto Ramos i Francesc Grimalt. Això, però, no ha evitat que Juli Capilla i Jordi Ortiz hi poguessin participar en la distància

Alberto Ramos, Juli Capilla, Jordi Ortiz i Francesc Grimalt varen presentar aquest dissabte passat les obres guardonades amb el premi Ciutat de Manacor 2020 a la Institució Pública Antoni Maria Alcover. Concretament, varen donar a conèixer l’obra teatral Goyo, el poemari La casa buida, la novel·la de ciència-ficció La casa dels bressols i l’assaig Sobre els talaiots, respectivament. Aquests textos han estat editats i publicats per Món de Llibres.

La presentació va tenir lloc al celler de l’entitat davant un grapat de lectors i algunes autoritats. Entre altres, hi havia la vicepresidenta i consellera de cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets; el batle de Manacor, Miquel Oliver; i alguns regidors de l’Ajuntament, com ara el delegat de cultura, Mateu Marcé.

La Institució Alcover va ser testimoni d’una agradable, càlida i alegre tertúlia conduïda per l’anterior gerent de l’entitat, Bàrbara Sagrera. Una conversa agradable durant la qual els autors varen donar a conèixer les obres premiades tot fent una breu explicació de l’argument i llegint-ne un fragment. També, però, varen fer alguna pinzellada sobre ells, tot mostrant un poc més qui són i d’on vénen.

Ara bé, és obligat destacar la peculiaritat que els quatre premiats no eren presents a la sala. Alberto Ramos i Francesc Grimalt sí que s’hi varen poder traslladar en persona. Cosa que, per un motiu o un altre, no va ser possible ni per Jordi Ortiz ni per Juli Capilla. En aquest cas, però, la distància no va ser un obstacle. Els dos varen poder intervenir a la tertúlia, i no només varen ser presents de manera simbòlica. Gràcies a la tecnologia, ompliren el celler de la Institució Alcover amb la seva veu. Fet que els va permetre participar de la conversa.

I la dinàmica va ser exactament la mateixa amb els quatre premiats. Bàrbara Sagrera preguntava primer i, tot seguit, responien de manera clara. Capilla i Ortiz havien gravat prèviament els missatges, els quals es reproduïren durant la tertúlia. Un diàleg que va resultar ben avingut, dinàmic i entretingut.

Amb la presentació de les obres guanyadores de teatre, poesia, novel·la i assaig dels premis literaris Ciutat de Manacor 2020 es va donar el tret de partida a la setmana del llibre. Una cita que s’esdevé en un moment en el qual la gent consumeix més aquest producte. Precisament a l’inici de l’acte, Faust Puerto, editor de les publicacions a Món de Llibres, feia una reflexió sobre la cultura de llegir i el refugi que crea en moments difícils com el que vivim actualment. Ell, confessa entre rialles, s’ha acostumat a fer recomanacions a gent que no llegia.

Ara s’inverteix més en llibres, els quals ens fan riure, pensar, plorar i emocionar. Però fins quan durarà? Amb una comparació entre el sector hoteler i les llibreries, Faust preveu que “en tirar les mascaretes i obrir les portes del nou món, no haurà canviat gairebé res” i “algunes llibreries tancaran”.

Però per ara, els llibres premiats amb el Ciutat de Manacor 2020, la seva edició més atípica fins al moment, tenen una bona acceptació entre el públic. Goyo, La casa buida, La casa dels bressols i Sobre els talaiots van començar a omplir les prestatgeries cap al novembre de l’any passat i, afirma el seu editor, “funcionen molt bé”.

Aquesta presentació va ser una demostració clara de què la cultura no s’atura, ni es confina. Idea que van repetir en més d’una ocasió.

Back To Top
Search