Skip to content

“Està clar que a l’Ajuntament no tenen una simpatia especial cap als animals”

Ana Conde és la capdavantera de Moixos de Manacor, l’associació que vetla per la regulació de les colònies de felins al municipi.
“A Manacor no hi ha cap protecció cap als animals ni cap a les colònies felines que hi ha”, diu Ana Conde, de Moixos de Manacor, i insisteix: “L’única protecció que hi ha és la que els donam les persones que els ajudam, i som ciutadans que ho gestionam amb els nostres recursos: alimentació, cures, esterilitzacions…”. Per a Conde, “està clar que a l’Ajuntament no tenen una simpatia especial cap als animals”. Ana Conde lamenta que ja han fet fins a “tres censos de colònies, però no hi ha cap resposta per part de l’Ajuntament” i recorda que “nosaltres els proposàrem una altra forma de gestionar les colònies de moixos ferals, a través de Baldea i dels veterinaris del municipi”, però es lamenta que “els veterinaris ens varen dir que hi voldrien col·laborar, però Sebastià Llodrà i Miquel Oliver ens  varen dir que no”.  Baldea és una associació que compta amb un quiròfan ambulant que, amb permís dels Ajuntaments, esterilitzen els animals per un preu mòdic, “el més barat que existeix”, diu Conde. Això, però, adverteix, “no pot passar si no hi ha un consentiment per part de batlia”.
La portaveu de Moixos de Manacor recorda que la llei animal preveu “el sacrifici zero, i només el permet en el cas que l’animal estigui molt malament. Aquí es passen la llei a la torera, i posen trampes per atrapar els moixos i sacrificar-los”. Ana Conde explica que a municipis del voltant com Artà, Son Servera o Sant Llorenç “això es gestiona d’una altra manera. L’any passat la delegació de Medi Ambient podia demanar una subvenció a la Conselleria per esterilitzar els moixos fins i tot de particulars i l’Ajuntament no la va demanar”.
Segons Conde, “el problema que hi ha és l’abandonament, ens trobam amb colònies completament esterilitzades per nosaltres i de sobte hi compareixen quatre o cinc moixos, perquè la gent abandona els moixos i no els esterilitza. Fa falta més vigilància”. “El carrer”, diu, “és molt dur, perquè hi ha gent que atropella els moixos a posta, o els enverinen. A Porto Cristo enverinen moixos d’una forma horrible”.
Ana Conde es queixa que “amb aquesta llei hauran de començar de zero, a l’Ajuntament, perquè no hi ha res aplicat, i ni tan sols hi ha un protocol d’actuació a la Policia Local”, a més, lamenta que “el CEPAD no funciona com toca i sabem el que fan. Tenen 25 metres quadrats dividits en tres gàbies, amb vint moixos petits, vint de mascles  i vint de femelles a cada una. A mesura que les gàbies s’omplen, treuen els animals i els sacrifiquen”.
Per a ella, el que hauria de fer l’Ajuntament és “posar-se en contacte amb els gestors de les colònies, per veure com s’ha de fer. Anim els ciutadans que si tenen una colònia, telefonin a l’Ajuntament”.
Segons la portaveu de Moixos de Manacor “clar que els veïnats no dirien res, si les colònies estiguessin controlades, però sempre hi ha gent que es queixa, que tot li va malament. Amb la guerra, la fam i la injustícia que hi ha en el món, que es queixin per un moix em pareix tan ridícul…”.
Finalment, Ana Conde recorda que l’actual equip de Govern, quan era a l’oposició, “firmaren per fer la protectora municipa, i quan va ser l’hora de la veritat ens feren tot el contrari. I a mi no m’enganaran més. Ara amb la nova llei, ho hauran de fer, els agradi o no”.
Back To Top
Search