Diumenge 19, Joana Gomila (Manacor, 1982) i Laia Vallès (Sabadell, 1986) donen el sus al Barnasants al municipi. Ho faran amb el concert Així deçà. Foto: Tolo Balaguer Text: Cristina…
Francesca Suau, organista i Sibil·la medieval
Francesca Suau és l’organista convidada el tercer dissabte del mes de desembre, dintre del marc del Convent Organis Festival. Ella inicià els seus estudis com a pianista, malgrat que des de sempre va estar involucrada en diferents activitats musicals al seu poble, Santanyí. Durant molt d’anys formà part del grup Ordi i Broix, a més de cantar a L’Altina, un conjunt musical que es dedicava a fer música de tradició oral mallorquina però amb un toc més modern.
Sempre va sentir molt interès per la música de jazz, així que després inicià un etapa d’estudi personal que la conduïren a fundar Entreveus, un trio de veus femenines del qual és pianista i també cantant. El grup, des dels seus inicis, dedicà la seva activitat, sobretot, a musicar versos de poetes mallorquins com Antoni Vidal Ferrando, Blai Bonet… Amb aquest grup encetà la seva etapa de compositora, publicant els discs “El joc de l’aigua” i “Mites dins la boca”. Però també fent 10 versions de grans èxits de la música pop en un estil molt personal, en el cd que celebrava els seus deu anys d’existència, “Deu”.
La seva trajectòria musical és polifacètica, ja que des de fa vuit anys forma part també del grup Polissonia, dedicat a la interpretació i recerca de música medieval i renaixentista dins l’entorn català. Aquí és la veu solista a més d’ocupar-se també de les flautes de bec i percussió. És la seva vinculació amb l’estudi de la música antiga que fa que hagi iniciat posteriorment els seus estudis d’orgue, essent actualment l’organista de Santanyí i tenint com a instrument de referència aquesta joia del barroc mallorquí.
El seu concert a Manacor dia 17 de desembre inclou peces de Walther, Aguilera de Heredia, Pare Soler i dues obres del manacorí Xavier Gelabert. Un dels plats forts, però, serà una interpretació de la Sibil·la del Cantoral de la Concepció (en una transcripció de Romà Escales i gloses de Cabanilles a l’orgue per B. Duran), un cantoral que conserva les peces musicals d’un convent de monges de clausura a Palma i que ens apropa al repertori femení medieval interpretat a Mallorca als segles XIII i XIV.
*Dissabte 17 a les 12 hores, Església de Sant Vicenç Ferrer. Durada: 30 minuts