Skip to content

NOTÍCIA

Grups feministes denuncien l’incompliment del protocol d’actuació sanitària en casos de violència sexual

Diversos grups feministes han denunciat aquesta setmana l’incompliment del protocol d’actuació sanitària en casos de violència sexual. Segons expliquen en un comunicat, diverses professionals sanitàries han informat que en cas d’agressió sexual, cada hospital rep instruccions diverses i sovint contradictòries i denuncien que l’assistència de metges forenses només es compleix, majoritàriament, si la víctima ha denunciat la violació prèviament, i és una situació que es repeteix en tots els hospitals de Balears.En la majoria de casos, el Jutjat de guàrdia demana a la professional de ginecologia que pregunti a la dona si té la intenció de denunciar l’agressió sexual i, si la resposta no és afirmativa, no es dóna l’ordre d’intervenir a l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de les Illes Balears . Fins i tot, de vegades, des de l’Oficina Forense telefona directament a l’hospital per demanar per aquesta intenció, i si no hi ha un sí rotund, no hi acudeixen.
Segons el comunicat de les feminstes, “una dona agredida sexualment té el dret de ser reconeguda pel forense, deixant-li l’espai necessari per decidir si denuncia o no. En la majoria de casos, la dona està en situació de xoc emocional, por, inseguretat, vergonya, culpabilitat i no està en capacitat de decidir ni si té clar posar una denúncia. Cal deixar-li temps perquè es recompongui físicament i emocionalment, i mentrestant, és imprescindible que les mostres biològiques estiguin recollides i custodiades com demana la llei per garantir els seus drets”. A més, es demanen per què moltes dones dubten o defugen presentar denúncies: “Potser és perquè, a causa dels casos que es coneixen a través dels mitjans de comunicació, la denunciant acaba sent vilipendiada, posada en dubte i humiliada, i això fa que desconfiï de la Justícia?” argumenten en el comunicat.
El 2006, un ginecòleg de Son Dureta, va alertar els grups feministes de l’època del mal funcionament del circuit d’atenció a dones víctimes de violació, especialment pel que feia la tasca d’alguns metges forenses i diversos grups feministes varen iniciar una campanya amb el suport de l’Institut Balear de la Dona i van aconseguir que, en el Protocol d’atenció de 2007 i en els següents, quedés explicitat l’obligat compliment de la tasca de la medicina legal davant el requeriment de reconeixement ginecològic immediat. Així es va mantenir durant anys, però fa uns dies, de nou s’ha donat l’alerta a través de professionals sanitàries compromeses amb els drets de les dones.

PUBLICITAT

Back To Top
Search