skip to Main Content

“He aconseguit produir de manera autosuficient i sostenible”

Miquel Fullana (Manacor, 1973) era tècnic d’il·luminació del grup musical Antònia Font.Després de vuit anys de gira amb el grup, va decidir canviar de vida i començar a fer els formatges Serra de Llodrà. Parlam amb ell sobre la seva feina a foravila.

Com t’introdueixes en el món dels formatges?
Jo tenia foravila però a nivell particular. Quan anàvem de gira amb la furgoneta, teníem molt de temps per xerrar. Un dia xerràvem sobre com es feia el formatge i amb en Pau Debon ens vàrem posar a fer proves i compartíem els formatges que ens anaven sortint. Temps després vàrem anar a fer un curs a Inca i vàrem conèixer una persona que tenia cabres i ens va oferir la llet, perquè ell no la usava. Després, vàrem anar a la Seu d’Urgell a fer un curs i allà vàrem aprendre bastant. En aquest temps coincidia que Antònia Font es dissolia i així vaig començar a posar cabres i a muntar la formatgeria. En dos anys, em vaig posar a vendre.

Els vens tu mateix?
Sí. Jo visc de fer formatges i vendre’ls directament a la gent. No venc a botigues ni a supermercats, tot el que faig ho venc directament a les fires i a plaça.

Com va ser engegar un negoci com aquest?
Ho vaig fer jo tot sol i engegar el projecte em va dur molta feina. Els primers cinc anys m’aixecava cada dia a les 5 del matí i acabava a les 10 del vespre. Anava combinant la formatgeria, amb la cria d’animals i després, quan vaig tenir els permisos ja vaig començar a vendre. Ara tenc una persona que m’ajuda. A les 6 del matí munyim les cabres, després ens posam a fer formatge, pasturam les cabres i els caps de setmana a vendre a Porto Cristo i ara també a Artà.

Vares fer un bon canvi de vida.
Venia de gairebé 18 anys en el món de la faràndula i la música i vaig pensar que era el moment. Tenia ganes d’estar tranquil al meu redol, viure a foravila i poder viure sense haver de fer feina per algú altre. He aconseguit produir de manera autosuficient i sostenible, perquè funcionam amb plaques solars. Si t’agrada el que fas, no és una feina i si a més et dóna doblers per viure, ja és una meravella!

Vas rebre cap ajuda institucional?
Ho he fet tot de manera autònoma. Vaig demanar una ajuda l’any passat per instal·lar les plaques solars però el gruix de la inversió ja estava feta. La veritat és que quan vaig començar no em donaven cap ajuda perquè tenia més de quaranta anys i no em consideraven jove agricultor.

Creus que és pot viure de foravila sense explotar-la?
Si fas una cosa industrial, no pots viure de foravila perquè necessites més infraestructures, més espai…Jo no tenc una indústria, som un elaborador artesanal, tot ho fem a mà. He tengut propostes per produir més però a jo no m’interessa. No faig això per guanyar molts doblers. Faig formatges per despertar-me cada dia i gaudir del que faig. Crec que els pagesos i els agricultors cuiden foravila, no la destrueixen.

Back To Top
Search