Parlam amb Marc Mayordomo i Mariantònia Salas, de Neura, sobre la Fira de les Dones, que enguany ha organitzat aquest col·lectiu.
Què és la Fira de les Dones?
Mariantònia Salas: La Fira de la Dona és un acte ja consolidat que organitza l’Ajuntament de Manacor. Enguany és la 4a edició i és un dels actes que es fan al voltant del 8M. El més important són les paradetes de projectes de dones artistes o artesanes, però també inclou una programació d’activitats i espectacles important.
Per què Neura es decideix a organitzar la fira?
Marc Mayordomo: Amb Neura decidim organitzar la fira després que l’Ajuntament es posés en contacte amb nosaltres i ens avisés que sortiria a concurs un contracte menor per organitzar activitats al voltant d’aquesta Fira de les Dones. En xerràrem i decidirem que era una bona idea organitzar una activitat una mica més gran que les que feim normalment i poder aportar, des de l’associacionisme i des de la nostra idiosincràsia, una mirada alternativa.
I com conjuga l’organització de la fira amb els vostres objectius?
M.M.: A partir dels objectius de Neura, el que hem volgut incloure en aquesta fira, a part de les activitats que estan més destinades al gaudi, han estat un espai de reflexió o de pensament a partir de xerrades i espectacles que ens ajudin a pensar sobre feminisme i sobre els diversos temes que l’orbiten.
És una edició que diversifica espais, amb activitats al centre i a Santa Catalina.
M.S.: Un altre dels objectius de Neura i que hem intentat executar amb el disseny d’activitats de la fira té a veure amb recuperar espais en desús com el Cinema Goya, i col·laborar amb diverses associacions de veïnats i joves i amb col·lectius com Xítxeros o Caterva, però també amb els instituts. La idea és fer una fira més participativa i descentralitzada. No volíem que passés tot al centre, sinó que la fira ocupés tot Manacor i que, tot i no ser tan vistosa a nivell d’afluència de gent, sí que tengués més pes a diferents barris més perifèrics, cosa que finalment no ha acabat de ser possible. Finalment, però, sí que hi haurà activitats a Santa Catalina, a més de les que es fan al centre, i ens quedarà pendent organitzar activitats als barris amb els quals hem obert relació arran de la fira.
El que sí que serà divers és la programació. Què en destacaríeu?
M. S.: Hi haurà diferents línies: espais de pensament i participació, amb les xerrades de Xisca Homar i de Neus Tur, superinteressants. També exposarem el Mapa de la Por, fet per diferents instituts del municipi.
M.M.: Pel que fa a la part musical, destacam la ballada que tendrà lloc dissabte capvespre a la plaça Font-i-Roig i el concert de Sweet Poo Smell i els PDs Asesina Ilustrada i Corada Mixtape. L’endemà tendrem l’acte de Música d’Elles, un trio de música clàssica que interpreta peces fetes per compositores dones.
M.S.: També volem destacar l’espai expositiu del Goya, amb exposicions col·lectives de diferents artistes de Mallorca i un taller participatiu sobre postmasclisme, dirigit per Lluïsa Febrer, que ens ajudarà a reflexionar sobre masclismes i xarxes socials. En arts escèniques, dissabte tendrem un drag king, peces de dansa i una peça per a infants, La brúixola dels desitjos, a la Institució Alcover. Diumenge, s’hi farà Perla.
Per què creis que és important la Fira de les Dones?
M.S.: Des de Neura pensam que la Fira de les Dones és important com a espai de discriminació positiva per donar visibilitat a les dones i per això ens hem engrescat a fer-ne la programació. També creim en un feminisme interseccional i hem de dir que la denominació de “Fira de les Dones” pensam que es queda curta i que hem de començar a incloure les diferents realitats minoritzades. Si la Fira de les Dones és una activitat que es fa al voltant del 8M i amb una mirada volgudament feminista, no podem perdre de vista que les opressions són diverses i que totes s’han de veure reflectides a la fira.