skip to Main Content

Joan Moyà: “Qui fa pesca submarina té una manera especial de veure la vida”

[pullquote] Àlex Abato és de Porto Cristo, va néixer l’any 1997 i és socorrista. Joan Jaume Moyà és de l’any 1963 i és mecànic. Comparteixen la passió per la pesca submarina i els dos han quedat campions de les seves categories en el Campionat de Balears.
[/pullquote]Situau-nos en el campionat i explicau-nos una mica els resultats que heu obtingut

Joan: Dissabte passat es varen dur a terme a la Colònia de Sant Pere els campionats de pesca submarina de les categories sub-23 i veterans. N’Àlex va quedar primer de la seva categoria i jo primer de la meva. Tots dos tenim plaça per anar al campionat d’Espanya.

Àlex: Diumenge a Andratx també es va dur a terme el campionat de clubs. Tres companys nostres, del Club Perles Manacor, també es classificaren, ja que varen aconseguir la tercera posició. Són Joan Campins, David Martorell i Carlos Martorell.

Quanta gent forma part del vostre club, el Club Perles Manacor d’activitats subaquàtiques?

Joan: Som motls, no et sabria dir quants. Per exemple, tenim un grup de wassap on som 70 perones; o l’altre dia férem un dinar on érem 120. Som gent de totes les edats. De dones, només n’hi ha una. A nivell de competició també som el club que més esportistes ha aportat al campioinat de Balears al llarg de molts anys.

Tota aquesta gent està federada?

Àlex: Sí, de fet, per poder comprar el fusil necessites la llicència federativa, si no la tens no el te poden vendre, seria com una llicència d’armes. El que passa és que no tota la gent que té la llicència participa a competicions.

Només hi ha una dona al vostre club?

Joan: Que participi a les competicions sí, només una. Però una que va quedar subcampiona d’Espanya fa dos mesos. És na Malen Sard. No és una cosa extranya, hi ha molt poquetes dones que facin pesca submarina. L’any passat es va fer el primer campionat d’Espanya femení, i eren mitja dotzena. A Mallorca, competeixen amb els homes.

Com explicaríeu què és la pesca submarina a algú que no en sap res?

Joan: La pesca submarina és disfrutar de la mar, pescar, estar a un medi que no és el teu, intentar capturar un peix que és més viu que tu, perquè ell sí que es troba en el seu terreny. No ho sé, qui fa pesca submarina té una manera especial de veure la vida. També té una part romàntica, a vegades, veus un peix i no dispares, perquè el peix fàcil no t’agrada.

Àlex: T’agrada el peix que t’ho posa difícil, jo gaudesc de fer un assetjament, una espera…

Joan: També és molt guapo arribar a ca teva i menjar el peix que has pescat. Sempre serà més bo que el de la peixeteria.

Com us vàreu aficionar a la pesca submarina?

Joan: Vaig començar als dotze anys; una veinada tancava la tenda que tenia i va comparèixer a ca nostra amb dos fusils. EL meu padri jove feia pesca submarina i ens hi va dur al meu germà i jo. Quan tenia setze anys vaig començar a competir. He anat a moltíssims campionats, de fet, durant moltes temporades no me’n deixava cap. El millor resultat que vaig obtenir en la categoria individual va ser un onzè lloc al campionat d’Espanya.

Àlex: Jo vaig començar als onze anys, amb una fitora, perquè fins als setze no pots tenir llicència. Un company em va convidar a anar-hi i me va agradar molt. Ara en tenc 23 i d’aquell dia, no surt de la mar. He començat enguany a competir i m’ha enganxat. Aquest ha estat el primer campionat que he guanyat, vaig dur molta sort.

Com es mesuren els resultats?

Àlex: La classificació és molt complicada, no guanya qui agafa més pes, sinó que hi ha un sistema de punts complex.

Joan: De cada espècie hi ha un número màxim de peixos que pots agafar. Si agafes aquest màxim tens punts extres, també per cada espècie diferent tens punts extres. Llavors hi ha espècies prohibides que no pots agafar.

Voleu afegir qualque cosa més?

Joan: Sí, voldríem explicar que la pesca submarina és la més selectiva que hi ha. Actualment tenim un problema amb la Conselleria perquè ha prohibit la pesca submarina a la reserva de Llevant, però permet que hi hagi pesacadors de canya, pescadors professionals… Demanam que ens posin les limitacions que vulguin, però que ens hi deixin pescar. Som els més selectius, els únics que veim la peça abans de pescar-la.

Back To Top
Search