Skip to content

“La gratuïtat ha fet créixer de forma bestial la demanda de les famílies. Les escoletes municipals no estan preparades”

Parlam amb la regidora d’Educació, Carme Gomila, de com s’ha preparat l’Ajuntament per la gratuïtat de les escoletes. També
repassam els projectes per a construir més centres públics de zero a tres anys i el paper dels centres privats.

Què ha suposat a Manacor la gratuïtat de les escoletes municipals?
Tot s’ha fet de forma molt precipitada. El Govern va convocar-nos a una reunió després d’haver fet públic que la gratuïtat també afectaria les escoletes privades. Finalment, això no es contempla i haurem de ser els ajuntaments qui avancem els doblers que ha d’aportar el Govern a les escoletes municipals. Alguns ajuntaments no tenen liquiditat i cobraran les matrícules per retornar l’import a les famílies després d’haver rebut els fons del Govern. A Manacor això no passarà. En el ple d’aquest setembre suspendrem l’abonament de les quotes de les escoletes municipals i farem efectiva la gratuïtat.

Manacor rebrà uns 540.000 euros per la gratuïtat de les dues escoletes públiques…
Aquests doblers serviran per finançar quatre hores diàries d’escoleta a cada alumne, de setembre a juny. Tots els altres serveis s’han de pagar.

L’anunci de la gratuïtat ha tengut efectes a les dues escoletes municipals?
La demanda de les famílies ha augmentat de forma bestial. Les infraestructures municipals no estan preparades per aquest increment. També observam que moltes famílies que abans havien de pagar l’escoleta, ara opten per invertir els doblers que s’han estalviat en el menjador o en l’escoleta matinera. I aquests serveis també tenen molta més demanda.

Hi ha projectades dues noves escoletes. En fan falta més?
La població augmenta i la nostra intenció és ampliar l’oferta pública. Venim d’una herència molt pobra i l’Ajuntament ja fa feina amb terrenys concrets per adquirir-los. Ho hem posat damunt la taula en la darrera reunió amb la conselleria d’Educació. Feim passes per aconseguir nous solars i terrenys aptes perquè el govern hi pugui construir noves escoles i escoletes. Això sense deixar de banda els projectes de s’Illot i Porto Cristo.

En quin estat es troben aquests dos projectes?
El projecte de la nova escoleta de s’Illot està pràcticament enllestit i preparat per treure a licitació. Pel que fa al projecte de la nova escoleta del Port, està encara en fase de redacció.

Quin paper han d’assumir les escoletes privades?
La gran majoria són centres que s’han professionalitzat i que en els pròxims cinc anys s’hauran adaptat a la regulació dels centres assistencials per infants de zero a tres anys. Això vol dir que compliran amb garanties d’espai, de titulació de personal i de ràtios. Seria bo que el Govern inclogués aquests centres en la gratuïtat. Les famílies necessiten conciliar millor.

Pensau que el nou Govern mantendrà la pau en l’Educació?  
Veim com el català ja ha perdut pes a l’administració i que parlen de la lliure elecció de centre. Però la força col·lectiva que va aturar Bauzá continua viva i ens trobaran davant.

Back To Top
Search