skip to Main Content

La importància del format

Margalida Galmés

A l’àmbit local i en produccions culturals reduïdes –que és l’àrea en què em moc habitualment–, també s’ha de treballar molt i molt bé el format en què s’ubicarà la proposta, per la gran influència que té en la rebuda del projecte per part del públic. De fet, més del que se sol pensar. No només s’ha de posar en valor la proposta cultural en si, sinó que s’han de tenir en compte tots els elements que giren al voltant d’un concert, un festival, una exposició o una obra de teatre.
S’hi suma que a Mallorca vivim ara mateix una efervescència cultural –sobretot musical– tant si ho qualificam encara de boom com si deixam enrere el concepte. Des de les entitats que envolten aquest circuit cultural tan viu, doncs, neixen un interès i una motivació enormes per
produir espectacles i més espectacles; moltes vegades, per sobre de les seves capacitats.
S’intenta fer el màxim amb el mínim, cosa que no ajuda gens el sector cultural. Tot i no comptar amb les condicions logístiques, l’experiència, els doblers o el capital humà suficient per tirar endavant les propostes amb qualitat, es normalitza continuar programant i duent a terme aquesta programació avalada en la bona voluntat de qui la lidera.
Existeixen propostes culturals amb aspiracions massa grans per la poca força de l’entitat que acaben demostrant una falta de professionalitat palpable. Em referesc, sobretot, a la necessitat imprescindible de comptar amb l’equip de curadoria, de dramatúrgia, de sonorització o de llums adient per al projecte que es presenta, però també en atendre el públic de la manera que es mereix. No pot ser que per un concert, organitzat a una sala massa petita tenint en compte l’àmplia projecció del conjunt musical, es prengui la decisió de posar els assistents drets i estrets, de manera que la meitat del públic no pugui veure què s’ofereix damunt l’escenari i sense tenir en consideració que la proposta és massa calmada per ser ballable i gens adient per visualitzar-la i escoltar-la dempeus. Tot això, només per vendre més entrades, situar-se al circuit de sales de concerts de gran format i qualificar l’esdeveniment d’exitós.
A part del valor de saber seleccionar encertadament les propostes culturals de qualitat per programar a un espai o des d’una entitat, la tasca d’un bon gestor cultural és cuidar els projectes escollits, en tots els àmbits. Es tracta de conèixer bé la proposta que es programa per poder estar pendent de tots els detalls, situar-la en un emplaçament adequat, cobrir totes les necessitats tècniques… La prioritat de la gestoria cultural no hauria de ser només desenvolupar i tirar endavant el concert més gran dels darrers mesos, per exemple, sinó que el que es faci es dugui a terme amb la major qualitat de producció possible o, com a mínim, l’adient i necessària.
Back To Top
Search