skip to Main Content

“L’autodeterminació damunt la taula” arriba a Manacor de la mà de l’OCB

“L’autodeterminació damunt la taula”, documentari estrenat a diversos pobles i ciutats d’arreu dels Països Catalans, arriba finalment a Manacor. Es projectarà el pròxim 20 de març, a les 20.00 hores, a la seu de l’OCB Manacor (carrer de Jaume II, 15 B), i l’encarregat de presentar-lo serà Bartomeu Rosselló Boeres, president del Cercle Mallorquí de Negocis. Hi haurà un col·loqui posterior.

Emmarcat dins l’Any Llull, en commemoració al 700 aniversari de la mort de Ramon Llull, que viatjà per tota Europa i la Mediterrània cercant la pau i l’entesa entre les diverses cultures, arriba el documentari-reportatge “L’Autodeterminació damunt la taula”, una exposició del desenvolupament progressiu del dret internacional aplicat en aquesta matèria. El Cercle Mallorquí de Negocis és qui ha posat en marxa el film, que ha estat coproduït per Mallorcashoot i Alvent Produccions. En aquest treball dirigit i guionitzat per Pere Sánchez, realitzat per Carlos Sanchiz i editat per Albert Sánchez, els esmentats experts parlen de la raó de l’existència d’aquest dret, de la seva aplicació pràctica en casos recents com Kosovo, Crimea o Escòcia, i de la relació que poden tenir amb casos potencials com el Principat de Catalunya, les Illes Balears o el País Valencià.

El professor de Dret Constitucional, Sebastià Rubí, hi aporta una mirada des del punt de vista de la Constitució espanyola i les seves possibles lectures. Albert Pont, president del Cercle Català de Negocis, i Pere Sampol, exvicepresident del Govern de les Illes Balears (PSM), expliquen quin tipus d’estat voldrien construir als seus territoris i quines creuen que són les passes a seguir per aconseguir-ho. Per la seva banda, l’expresident del Parlament de les Illes Balears (PP), Joan Huguet, exposa per què creu que el dret a l’autodeterminació no és aplicable en cap dels territoris de l’Estat espanyol dins el marc jurídic actual.

Publicitat

És aplicable aquest dret dins la Unió Europea? Preval sobre el principi d’integritat territorial? És un dret reservat i ja aplicat a les antigues colònies o s’ha de seguir desenvolupant en funció dels casos que es presentaran? Respostes a totes aquestes i d’altres preguntes, i des de les diverses sensibilitats, és allò que cerca “L’autodeterminació damunt la taula” amb una sola premissa: el diàleg és obert i el futur està per escriure.

Back To Top
Search