Skip to content

NOTÍCIA

“Les coordenades de Montcarrà”, una ruta pels carrers de la infantesa de Maria-Antònia Oliver

L’actriu i dramaturga vilafranquera està en ple procés d’escriptura d’una obra de teatre sobre “Coordenades espai-temps per guardar les ensaïmades” gràcies a una residència a l’Espai El Tup impulsada per Produccions de Ferro
L’actriu vilafranquera Marina Nicolau és la impulsora de la ruta “Les coordenades de Montcarrà”, que va tenir lloc el dissabte 1 de juliol, i que comptarà també amb la participació d’Antoni Tugores i Miquel Àngel Cabrer.
El passat mes de maig, Nicolau era a Girona per feina, representant “Fils de vida” a la Sala La Planeta de la capital gironina. Passejant per la ciutat, l’actriu vilafranquera va trobar a una llibreria de vell un exemplar de les Coordenades espai-temps per guardar les ensaïmades. I el va comprar: “Em va costar un euro. Jo coneixia Amor de cans, Joana E, Figues d’un altre paner… però d’aquesta obra no n’havia sentit a parlar. A cada relat que llegia estava més convençuda que tenia  un caire molt teatral, a partir de tot l’univers de la seva infantesa. I la idea em rondava pel cap…”. Marina Nicolau comenta que “quan va sortir la convocatòria de les residències de l’Espai El Tub, vaig preparar-ne un dossier i l’hi vaig presentar. L’avantatge que tenen les residències d’El Tub és que no cal que presentis un projecte començat, basta que sigui una  idea”.
S’hi va presentar i va guanyar la residència. “Vaig començar dia 1 de març i tenc fins dia 1 d’agost. Ara estam en ple procés”, diu Nicolau. Una de les condicions que posen des de Produccions de Ferro, impulsora d’aquestes residències, és la visiblització del projecte, amb la idea de generar un retorn de la feina feta cap a la comunitat, o d’introduir els espectadors en el procés, més que no el producte final.
Una d’aquestes activitats paral·leles al procés de creació, idò, és aquesta ruta que es va poder seguir dissabte per Manacor. L’activitat començarà a la plaça de les Verdures a les vuit del vespre. Es pot reservar plaça a Enviumanacor.cat. La idea de Nicolau, a més, era que “la ruta em servís també a mi per agafar més context o fins i tot com a recurs per incorporar dins la peça que encara ara continuu escrivint. Es tracta que la gent sàpiga què feim”.
Precisament Antoni Tugores va ser l’encarregat de posar-hi el context històric. L’historiador de l’art Miquel Àngel Cabrer, familiar de Maria-Antònia Oliver, va participar també en aquesta ruta amb el seu testimoni.
L’actriu i dramaturga vilafranquera ha preparat una ruta que va passar per la casa natal de l’escriptora, la casa del padrí Pere, les monges de la Caritat, l’església, la plaça de les Verdures i Ca Na Pereta, amb deu minuts per aturada, amb la intenció que fos “una ruta bona de seguir i que no sigui pesada per a la gent”.
Les coordenades de Montcarrà tendran aquesta única funció, i a partir d’aquí Marina Nicolau continuarà amb el procés d’escriptura, per al qual compta amb una tutoria mensual per part de la dramaturga Anna Maria Ricart i el seguiment més quotidià i setmanal de la coordinadora de les residències, Catalina Florit. En el moment actual d’escriptura i creació, l’obra que escriu Marina Nicolau està preparada per a tres personatges, un dels quals seria un alter ego de Maria Antònia Oliver, ja que la dramaturga vilafranquera, a banda de ficcionar una mica el text, també hi ha incorporat elements del realisme màgic, “que és un estil d’escriptura que m’agrada moltíssim”.

PUBLICITAT

Back To Top
Search