skip to Main Content

Les persones amb dificultats d’audició, a l’espera de l’arribada de les mascaretes transparents

Es tracta d’una eina que pal·liaria les dificultats de comunicació que es deriven de les mascaretes estàndards,totes opaques.

“L’agència espanyola de productes sanitaris ha identificat una empresa de producció de mascaretes transparents que compleix els estàndards higiènics”. Això deia un tuit del Partit Socialista el passat dia 27 de setembre. A la Fundació ASPAS i a totes les entitats i associacions que fan feina amb persones amb problemes d’audició, les esperen com aigua de maig.

De fet, les persones amb discapacitat auditiva disposaren en un primer moment unes mascaretes amb un requadre de plàstic transparent, però des de la Fundació ASPAS reconeixen el fracàs d’aquest model: “S’entelaven i, a més, el fet de passar la veu a través d’un plàstic, distorsiona el so i augmenta la dificultat de comprensió”.

L’ús de mascaretes convencionals, i per tant opaques, du implícites algunes dificultats importants per a les persones amb problemes d’audició. Així, diuen des de la Fundació ASPAS, “els afecta la lectura de llavis, la gent primer no ho veia, però ara ho palpam, ho tocam amb les mans”. Encara que les persones amb discapacitat auditiva puguin dur bons implants o bons audiòfons, el cas és que “en ambients de renou necessiten el suport de la lectura labial, que amb la mascareta no poden dur a terme”.

La segona dificultat ve derivada de la pèrdua de la intensitat en el so: “Es perden entre 15 i 20 decibels amb el filtre de la mascareta, i això afecta la comprensió directa de l’alocució”. També el discurs es fa molt més inintel·ligible, “el missatge perd claredat, perquè les mascaretes deixen passar bé els sons greus, però en canvi elsaguts són molt més difícils de percebre”. La distància que s’ha de guardar entre els interlocutors també és un afegit important a les dificultats per percebre bé els sons per part de les persones amb problemes d’audició.

Finalment, cal tenir present també, en ambients escolars, que es comanen treballs a partir de vídeos i classes virtuals sense subtítols o sense cap casta d’anticipació. “Això és important per als alumnes amb discapacitat auditiva”. També, encara que sigui un fet menor, és cert que “els elàstics de les mascaretes van darrere l’orella, on també hi van els audiòfons retrauriculars”. Tanmateix, ja hi ha altres vies de fermar la mascareta darrere el cap que poden començar a donar solució a aquest problema.

El cas és que, de moment, “no hi ha res homologat, i el que hi ha és pitjor que una mascareta convencional”, diuen des d’ASPAS, mentre recorden que “si a escola hi ha qualcú amb audiòfons el primer que hem de fer és emprar l’FM.

Mentrestant, ja hi ha empreses que haurien validat mascaretes transparents. Veurem si finalment es poden homologar i comercialitzar amb normalitat.

Back To Top
Search