skip to Main Content

Vivim tots on estam empadronats? Estam tots empadronats? Hi ha pisos pastera a Manacor?

Valentí Valls, responsable de Població, i les regidores Cristina Capó i Carme Gomila ens parlen dels problemes del padró al municipi

“Nosaltres per fer un empadronament exigim que la persona s’identifiqui i que identifiqui l’habitatge on s’empadrona i on diu que viu”. Qui parla és Valentí Valls, funcionari responsable de Població a l’Ajuntament de Manacor. Valls, però, després aclareix que “tu no pots comprovar si el que diu el contracte és real o no”. A més, quan hi ha un contracte de lloguer per enmig, cal l’autorització del propietari per poder-hi empadronar una altra persona que no figuri al contracte. En qualsevol cas, tot són elements que lliguen “la persona amb l’habitatge”. I no hi ha, aclareix, “cap limitació, a nivell de població, del nombre de persones que poden viure en un habitatge concret”, això, afegeix Valls, “ja seria més una qüestió sanitària o d’habitatge que no ens pertoca a nosaltres”. Pel que fa a l’existència d’habitatges amb sobredimensió d’habitants Valls diu “no et sabria contestar, això és una cosa més de Serveis Socials, que són els que viuen aquesta problemàtica damunt el territori”. I acaba dient que “la nostra feina es limita molt a recollir la informació que ens arriba i que reflecteixi la realitat de la gent que viu a Manacor. Saber com tenim la població i on la tenim ubicada”.

“Tothom ha d’estar empadronat’
“L’estat obliga que tothom estigui empadronat”, diu Cristina Capó, delegada del ram a l’Ajuntament. Capó reconeix també com Valls que no hi ha un límit de persones per habitatge: “Hi ha molts de contractes de lloguer que posen límit a la gent que es pugui empadronar allà, i per això ens regim, però l’Ajuntament no posa un límit”.

Ara, diu Capó, “amb les ajudes arran de la crisi de la Covid-19 hem conegut que ha pujat moltíssim el nombre de persones que s’empadronen. Necessiten estar-hi per poder rebre els ajuts”. Pel que fa a les possibles solucions a la problemàtica, Capó reconeix que és complicat: “Hi ha molta de gent que s’empadrona i se’n torna. Si són ciutadans estrangers, comunitaris o extracomunitaris, han de renovar periòdicament el seu empadronament. El que farem serà posar al dia aquestes renovacions, i eliminar del padró totes les persones que no les hagin duit a terme”. Capó també explica que “estarem damunt les cases on hi ha més empadronaments i en farem seguiment amb la policia i Serveis Socials”.

“El padró no és real”
Per la delegada de Serveis Socials, Carme Gomila, la situació és encara més preocupant. “Serveis Socials no té competències per empadronar, però la gent que té problemes per fer-ho ve a nosaltres”. “El circuit està muntat de tal manera que si no ho tens tot en regla l’engranatge no funciona”, diu Gomila. Mentre es podien fer visites a domicili, les treballadores de Serveis Socials visitaven les cases i comprovaven que tot estava en regla. Amb el confinament, aquesta tasca va quedar aturada. Gomila explica que “la gent que esta en situació irregular i sense empadronar, es troba que l’administració no els preveu com a potencials usuaris. Nosaltres miram de donar-los un servei d’orientació i d’informació, com per exemple per obtenir la targeta sanitària”. Des de Serveis Socials ja s’han fet “moltes visites a domicilis que eren punts calents on amb el padró vèiem que hi havia molta de gent vivint-hi”. Per Gomila cal fer una actualització del padró, perquè ara mateix “no és real. Cal fer una neteja de dades i que es comenci a revisar tot”. Segons Gomila sí que hi ha un límit de persones per habitatge, que caldria tenir present en aquesta revisió. “Però això”, diu, “és un meló que ningú vol obrir, perquè darrere s’hi amaguen fets delictius i màfies”.

La delegada de Serveis socials acaba afegint que “els propietaris que tenen un pis i el lloguen a famílies vulnerables no les hi deixen empadronar per qüestions molt diverses”. Segons la normativa, l’Ajuntament podria empadronar, prèvia notificació als propietaris, aquestes famílies en aquests habitages.

Back To Top
Search