Skip to content

NOTÍCIA

L’IES Mossèn Alcover promou el cicle “Manacor Pensa” amb l’objectiu de divulgar la filosofia fora de l’entorn acadèmic

Les conferències tendran lloc dia 25 de març entre el Conservatori i la Institució Alcover. La conferència inaugural, “Cultura, Psicologia i Llibertat”, a càrrec del psiquiatre Ricardo Carretero, tengué lloc dia 14.

Quantes vegades han hagut de sentir els estudiants de filosofia l’eterna pregunta: “I per a què serveix això?”. Amb l’ànim d’acostar la filosofia a les vides quotidianes dels alumnes de batxillerat, perquè la visquin en un entorn no acadèmic, el departament de Filosofia de l’IES Mossèn Alcover ha organitzat un cicle de conferències, “Manacor Pensa”, previst per a dia 25 de març al Conservatori i a l’Institució Alcover.
Una de les organitzadores, Maria Antònia Blanquer, ens conta que “la iniciativa va sorgir en grans ciutats com Barcelona, i Inca va ser la primera població mallorquina que va oferir una diada com aquesta. Més endavant, l’han oferit altres instituts tant de Mallorca com de Menorca i Eivissa. Nosaltres ja fa 3 anys que la feim”.
Bàrbara Riera, també organitzadora, destaca que “les activitats van dirigides, majoritàriament, als alumnes de 1r de batxillerat, però la conferència inaugural, per exemple, era oberta al públic general”. Afegeix que “el lema de Manacor Pensa és ‘Treim la filosofia al carrer’, per tractar temes que interessen als adolescents: la vida, la identitat, l’amor, la política…”
Entre els conferenciants, hi ha noms ben coneguts, com Bernat Nadal, Magdalena Gelabert o Doménec Boronat. Les organitzadores destaquen que “la iniciativa es du a terme d’una manera molt senzilla, sense gens de pressupost, així que els convidats venen altruistament”.
Una temàtica que intenten tractar, també, “és la de la llengua catalana, perquè darrerament es troba en una situació delicada i cal sensibilitzar els alumnes en la diversitat lingüística”.
Remarquen, d’altra banda, que les sessions seran eclèctiques: fins i tot hi ha un tennista, Joan Escanelles, que “dedicarà la conferència a relacionar el món de l’esport amb la filosofia estoica”.
Els títols de les conferències previstes són els següents:
– “Brindem amb cicuta!”, per Nahuel Barreiro.
– “El pensament i la poesia”, per Bernat Nadal.
– “Teatre i emoció”, per Élmer Mendoza.
– “Les idees, les persones, les llengües”, per Magdalena Gelabert.
– “Fer enfadar les cèl·lules com a filosofia de vida”, per Joan Escanelles.
– “Art i connexió amb el present”, per Doménec Boronat.
– “Aprenentatge natural o artificial?”, per Rafel Sureda.
I, parlant de tot, quina és la resposta que ens donen a la pregunta que hem plantejat al principi? Segons Blanquer, “la filosofia és imprescindible per a promoure el pensament crític. En els temps de la Intel·ligència Artificial i de l’excés d’informació, els volem estimular perquè pensin per si mateixos”. Per altra banda, Riera considera important que els alumnes “entenguin que té una aplicació al món real, que tant actors, poetes, lingüistes o esportistes es relacionen amb el pensament i, per tant, amb la filosofia”.

PUBLICITAT

Back To Top
Search