Les IX Jornades d’Estudis Locals de Manacor han posat l’esment en els aspectes més anecdòtics i més costumistes que d’una manera o una altra poden relacionar-se amb Manacor. “Qüestions que tenen a veure amb la cultura popular, amb rondalles i amb llegendes, amb curiositats i malentesos que formen part del nostre llegat cultural i que el comitè científic de les jornades va considerat adient dotar-les d’una visibilitat que no tenien fins ara” ha explica Antoni Ferrer, el coordinador de les IX Jornades d’Estudis Locals de Manacor. Aquesta visibilitat serà encara major amb l’edició del volum que recull els estudis que han presentat 33 equips d’investigadors locals.
I és que la Biblioteca de Manacor, coincidint amb la Setmana del Llibre, va acollir dimarts la presentació de Llegendes, mentides i altres equívocs, expressions de cultura popular a Manacor, IX Jornades d’Estudis Locals. La regidora de Cultura i Turisme, Antòna Llodrà; juntament amb el coordinador de les jornades i responsable de les biblioteques de Manacor, Antoni Ferrer; varen acompanyar Bàrbara Duran, la professora i investigadora que va ser l’encarregada de presentar l’edició de les ponències de les IX Jornades d’Estudis Locals.
El marc temàtic de les IX Jornades va atraure 33 investigadors o equips d’investigadors que a més de llegendes i anècdotes que han estudiat parlaran també d’altres qüestions més vinculades amb el patrimoni. L’edició també recull noves aportacions historiogràfiques, notícies sobre la genealogia d’algunes famílies, dades sobre enquestes sociològiques, informació sobre topònims… i un llarg etcètera.
Durant la presentació, Bàrbara Duran va destacar “l’impuls que les jornades suposen per als nous investigadors i la retroalimentació que provoquen. Jo mateixa he usat comunicacions per realitzar treballs posteriors i crec que aquest material és inesgotable”. Per part seva Antoni Ferrer va destacar “el suport innegable de l’Ajuntament de Manacor i de molts dels seus departaments i organismes depenents com el Museu d’Història de Manacor, la Institució Pública Antoni M. Alcover, l’Arxiu municipal o el Servei Lingüístic, entre molts altres”.