skip to Main Content

Marejar la perdiu per acabar al mateix lloc. Això sembla, o no

Ben cert que a l’estiu tota cuca viu, soparets, verbenes, concerts, bauxes,… Això deu pensar Pedro Sánchez que ha decidit fer vacances sense tancar res i deixant els deures per la darreria (com fan molts estudiants). Cal recordar que les eleccions foren el 28 d’abril i el debat d’nvestidura se celebrà els dies 22 i 23 de juliol, tres mesos per suspendre i anar a recuperació el setembre.
Qui no recorda les imatges de la militància la nit electoral cantant “con Cs NO” i qui no oblida que durant mesos el PSOE ha cercat el pacte amb qui la militància no volia. En Pedro, l’executiva i els barons posicionats a la dreta i implorant a PP i Cs que l’hi permetessin governar, encara avui segueixen amb el maeix discurs, i Unidas Podem a l’espera que el PSOE obrís negociacions a correcuita i al darrer moment. Si vertaderament el PSOE volia un govern d’esquerres no ho va demostrar, amb filtracions de documents, insistint a que la dreta li facil·litàs la presidència, menstenint el seu aliat natural (?), amenaçant amb noves eleccions, etc. Això es negociar acords?
Pedro Sánchez segueix insistint en un govern monocolor i que Unidas Podem digui amèn. Com no van acceptar la seva oferta, ara, res de res. Pot ser més il·lús o irresponsable? El rellotge marca el ritme del temps, inexorable i s’atansa el 23 de setembre. Ha deixat molt clar que fins a finals de mes cap negociació. Tornarem a les presses, les imposicions, les propostes inviables, els xantatges,… A un aliat que ho vol ser i que necessites no el pots menystenir i humiliar.
I tot això té conseqüències que acabam pagant els ciutadans. Llegíem l’altre dia que Sánchez rebutjava la proposta de la Presidenta de les Illes respecte al pagament del deute de l’estat a les Illes Balears i que és de 177 milions, i l’excusa era que un govern en funcions no pot pagar. Tampoc els doblers del conveni de carreteres per valor de 240 milions, ni tenim el REB, ni… En el projecte de pressupostos retallava les inversions en 20 milions, lleis recurrides com la de Canvi Climàtic o residus, o l’ampliació del Parc de Cabrera, o la subhasta del solar de l’antic aquarterament de Son Busquets. En la memòria tenim el discurs de Pedro Sánchez quan en els mítings deia “hacer en España lo que ha hecho Francina en Balears”.En canvi en el debat d’investidura Sánchez presumia d’haver aprobat el nou Règim Especial Fiscal i firmat un conveni de carreteres per un total de 1200 milions per a les Illes Canàries. I acabava d’humiliar les Illes amb “¿Se lo imagina en otras islas? ¿O en cualquier otro archipiélago de nuestro país?” Senyora Presidenta, ja n’hi ha prou! Amb amics com aquests no necessita enemics.
Les Illes Balears som la segona Comunitat que més aporta al finançament de l’estat, segons la liquidació del Sistema de Finançament Autonòmic de 2016, però som la desena en quant a recursos rebuts. Cada ciutadà de les Illes aportà 2.805 euros i en rebé 2.396. Aquest tracte és clarament injust i inacceptable i el candidat a President marxa de vacances i se’n toca els orgues.
Difícil creure les promeses que vol un govern d’esquerres. Per a fer què? No ha derogat la Llei Mordassa que castiga activistes, cantants, actors,… I tan fàcil de fer, com deia un catedràtic de dret penal: art 1 Queda derogada la llei de seguretat…. art. 2 Torna a estar en vigor l’anterior llei. No ha derogat la llei laboral. I la seva posició respecte a l’Open Arms i el salvament de vides a la Mediterrània demostra una insensibilitat difícilment compatible amb els valors humanitaris i de l’esquerra. L’amenaça de posar a la ONG una multa de 901.000 euros. Ja no recorda quan exigia a Mariano Rajoy “Miles de personas mueren cada año en el Mediterráneo y miles se salvan gracias al trabajo de las ONGs. El gobierno de Mariano Rajoy debe atender ya al barco de Open Arms y comprometerse con una política de cooperación humanitaria digna de la UE. Hay que parar este drama”, i això un mes i mig abans de ser President després de la moció de censura. O quan, ja President va permetre que l’Aquarius atracàs al port de València afirmant “A mi, personalmente, el haber salvado la vida a 630 personas hace que piense que vale la pena dedicarse a la política”. Quant útil és l’hemeroteca, i quant dura és per a qualcuns.

Pep Barrull

Back To Top
Search