skip to Main Content

“M’estim més que m’acusin d’utòpic que de conformista”

Jaume Rigo Matheu (Manacor, 1972) va iniciar estudis de química i de psicologia. Des del 1998 és el responsable del Centre Universitari de Manacor. Ara surt a l’arena política com a número dos del PP a la candidatura municipal.

No t’havies significat mai políticament. Ara sí. Què ha passat?
No tenc carnet de cap partit, som independent, sempre he intentat dur-me bé amb qui ha governat fossin del color polític que fossin. Ningú pot dir que l’hagi tractat diferent. Des de petit sempre he estat membre d’associacions, he estat dins les confraries, president d’APIMA… quan una persona participa de la societat veu que t’acaba conduint a fer una passa més. Una cosa i l’altra és fer polis, que és fer política. Participar és fer política que és fer ciutat, generes activitats perquè la gent tengui una ciutat on viure. Pareixerà una idea beneita, però una ciutat no és un cúmul de cases, sinó un cúmul de gent.

I per què el PP? Perquè han vengut a demanar-t’ho ells? Si hagués vengut un altre partit li hauries dit que sí?
Primera perquè m’ho varen demanar. Vaig exposar unes prioritats intocables, entre les quals hi havia llengua i cultura. Maria Antònia Sansó i Maria Bel Bauzà em varen dir que per a ells era un tema intocable, que no s’havia d’utilitzar com a arma. Si altres partits m’ho haguessin demanat i haguessin acceptat les meves condicions possiblement hauria dit que sí. Però veig difícil que haguessin acceptat totes les meves maneres de pensar. En el món de les associacions qui vol estar junt hi està. I unes vegades claudiques tu i les altres claudica l’altre. No puc dir que tot el que cregui el PP sigui exactament el que jo crec, però és on m’he ajustat millor. Pretenc intentar dur a l’Ajuntament el que he practicat a les associacions: m’estim més que m’acusin d’utòpic que no de conformista.

Passes pena d’haver de trencar la disciplina de vot? Els altres partits et cercaran, si marques perfil propi…
No pas pena, lluitaré perquè el grup actuï d’una manera determinada, estiraré cap allà on crec. Si he de claudicar forma part de la democràia. Jo només tenc uns principis, però has d’actuar en bé de l’equip. Si fos tan greu la desavinença, presentaria la dimissió, de cap manera seria un trànsfuga.

No et veus votant coses diferents del teu grup, idò.
Esper que no, perquè quan has de votar ja n’has parlat amb el grup. Però és ver que hi ha gent interessada a radicalitzar la imatge que es dona, i les postures no són radicals. Vox em fa bastanta por. Però una cosa és la política a nivell local, que ha de resoldre el problema del ciutadà, i l’altra la política a gran escala.

Podria passar que el PP hagués de menester Vox per governar…
Es podria donar. Si fos així, s’haurien de posar els peus molt plans des del començament, amb un document programàtic damunt la taula, amb les tasques que són prioritàries per al municipi.

No tancaries les portes a Vox, idò.
Jo no tancaria les portes a ningú. Som molt amic de Carles Grimalt i Andrea Ortiz, de Podem. Són de les primeres persones que em felicitaren. Això no llevarà l’amistat. Estic convençut que el noranta per cent de la població pensa igual pel que fa a quines necessitats té el municipi.

En quina àrea et sentiries més còmode?
Sobretot, si hi hagués disponibilitat, educació, cultura i festes. Però sabem que no hi haurà majories absolutes i qui juga a escacs ha de moure les seves peces.

És coneguda la teva vinculació amb l’església. En un estat laic, quina ha de ser la relació de l’administració amb les diferents confessions?
Reconec que he de fer un esforç per desvincular les dues coses. Hi ha un patrimoni artístic que s’ha de mostrar i des del punt de vista turístic li hem de saber treure el suc. Ara bé, no es pot subvencionar una obra d’una entitat privada. Pel que fa a la participació a les celebracions, mantendria la que ja hi ha hagut històricament: la missa de Sant Jaume, la processó del Divendres Sant… I si la comunitat musulmana o l’evangelista, conviden l’Ajuntament, hi assistiria en representació del poble, igual que ho faria amb qualsevol associació que ens hi convidàs.

Què voldries per a Manacor?
Que la gent de manacor se senti orgullosa de viure a Manacor, que tenguem un dinamisme cultural i festiu, s’ha de cuidar molt si l’entorn on vivm. Premiaria econòmicament qui mantengués bé els seus frontis, per exemple.

No castigaries els qui ho fan malament?
Som més partidari de premiar, amb una bonificació a l’IBI, per exemple. També m’agradaria aconseguir que Manacor fos seu universitària, sabent que no parlam d’impartir-hi un grau, perquè això hauria de passar per Consell de Ministres, però sí poder seguir activitats a la seu manacorina que es facin a Palma o a altres indrets. També m’agradaria que Manacor pogués tenir algun hotel d’interior. No sé per quin motiu hi ha hagut tantes traves perquè això pugui passar. Seria un revulsiu per revitalitzar el centre històric.

L’administració és lenta… et fa por quedar embarrancat dins la burocràcia i no poder canviar les coses?
Qualsevol treballador públic n’ha estat víctima i sap el que és. Fa falta fer-hi feina i posar-hi imaginació. En això, podem copiar l’exemple d’altres municipis.

Jaume Rigo és una persona de dretes? Com et definiries?
Em definiria com una persona moderada, dialogant. Som enemic de radicalismes. I a nivell local, que és el que m’afecta, crec que la dreta moderada i l’esquerra moderada tenen molts de punts de trobada. Som una persona centrista.

A Espanya hi ha presos polítics?
Sense cap dubte hi ha polítics presos. Ells es consideren presos polítics i una gran part de la societat els hi considera, sobretot a Catalunya. Estan presos per motiu de les seves idees? Estan presos per motiu de les seves accions, de manera cautelar. I possiblement s’ha aplicat la llei d’una manera excessivament estricta. Si em trobàs amb algun d’ells els manifestaria la meva solidaritat i els desitjaria que les coses els anassin bé, perquè estic segur que ho passen malament.

Igual que ets independent dins el PP també ho ets dins l’església? Què penses de qüestions com l’avortament, l’eutanàsia o el matrimoni entre persones del mateix sexe?
No som oficialista en res: ni en política ni en l’església. L’església no és una jerarquia ni un edifici, sinó un conjunt de persones, que pensen de totes les maneres possibles. Per principis, no som partidari de l’avortament, però sí de les mesures anticonceptives. Acceptaria un avortament en el cas de malformacions greus del fetus, però crec que ha de ser més un criteri mèdic que no jurídic. Pel que fa a l’eutanàsia, he viscut situacions molt pròximes amb malats terminals i el metge sap perfectament quan aquella persona pateix. El debat de l’eutanàsia així com es planteja avui ja està superat. Un metge sap perfectament quan ha d’ajudar una persona a ben morir i això no ho pot recollir cap llei. Ara bé, no crec tampoc que l’assistència al suïcidi hagi d’estar penada. Pel que fa al matrimoni homosexual, crec que qualsevol persona ha de tenir dret a viure i a practicar el sexe amb qui vulgui i com vulgui. Una altra cosa és que emprem la paraula matrimoni, que etimològicament no s’avé amb aquesta idea. És una qüestió semàntica, si trobàssim una altra paraula que ho englobàs tot, ja estaria.

Ens dius quins resultats preveus a les pròximes eleccions locals?
PP, 6 regidors. PSOE, 4; MÉS, 4; PI, 3; AIPC, 2; i Unides Podem, 2.

Back To Top
Search