Skip to content

“Encara no existeix la consciència ciutadana de tenir una veu pròpia a Madrid”

Maria Antònia Vadell (Manacor, 1951) és una de les líders històriques de l’esquerra manacorina. Parlam amb ella sobre la seva visió sobre les eleccions generals.

Vivim un moment excepcional pel que fa a l’auge de l’extrema dreta?
Jo crec que sempre hi ha estat però amagada rere del Partit Popular. Ells sempre havien negat l’existència d’aquesta dreta extrema per tirar més cap al centre però a la fi ha sortit i de manera molt ostensible. Jo crec que aquesta divisió passarà factura al PP.

La gestió del govern balear aquesta legislatura influirà en la gent per decidir el vot a les generals?
Ho han fet de la millor manera que ho podien fer, tenint en compte que veníem d’una situació molt complicada i crec que la gent ho veu. D’altra banda, l’alternativa de drets tampoc és massa atractiva.

I el procés català creus que serà un element decisiu en el vot espanyol?
Jo crec que no, encara que alguns partits ho utilitzin com a arma, sobretot contra Pedro Sánchez. Crec que a Catalunya servirà per reforçar el nacionalisme però a la resta d’Espanya la gent decideix el seu vot per altres coses.

Què creus que és més beneficiós: fer feina municipal o estatal?
Hi ha d’haver de tot. Els diputats representants de les Balears a Madrid hi han de ser, perquè la clau del poder encara està allà. Els pressupostos generals es fan allà i les polítiques que se’n derivaran vénen d’allà. És important comptar amb una veu independent, no lligada a partits estatals. Fins ara no s’ha aconseguit i això és el que, personalment, més em frustra: la gent no és conscient de la importància de tenir algú que faci veure que Balears és una comunitat diferent i necessita unes polítiques específiques, a causa de la insularitat i la seva idiosincràsia cultural.

En aquest sentit, hi ha bons resultats a escala municipal però no tant a escala estatal.
Clar, encara no existeix la consciència ciutadana de tenir una veu pròpia a Madrid. Per això m’agradaria que en Balboa aconseguís arribar-hi.

Però finalment s’ha d’acabar pactant amb partits estatals… Com es conjuga això?
Hi ha una cosa clara, que és la llibertat de vot. Els representants de PP i PSOE, per exemple, no la tenen i ho hem vist moltes vegades.

Com s’avança a escala municipal si continuam condicionats per la llei Montoro, per exemple?
És un dels elements que en Sánchez no ha tengut temps d’abolir i que és una trampa. Els ajuntaments han de tenir llibertat per invertir el seu superàvit en la seva ciutadania.

Quins creus que seran els resultats a Balears per a les eleccions generals?
Jo crec que serà un reflex de l’escala estatal, hi haurà ventall multicolor: vull pensar que Veus Progessistes en traurà un i PSOE i PP en trauran entre dos i tres. Ciutadans repetirà i Podem també.

Back To Top
Search