Monica Sierra (Terrassa, 1982) és cambrera de pisos i una de les nombroses afectades per Essure. Actualment és l’administradora de la Plataforma Libre de Essure a Balears. Parlam amb ella sobre aquest mètode anticonceptiu i els seus perills.
Què és Essure?
És un mètode anticonceptiu que va comercialitzar Bayer i que es basa en una molla composta per titani, níquel, plata i fibres PET. Aquest anticonceptiu es va vendre com un mètode permanent i normalment se n’implantaven dos, un a cadascuna de les trompes de Fal·lopi.
Quan van començar a implantar-lo? Encara s’implanta?
L’any 2012.va començar i està retirat per Sanitat des de setembre de 2017. T’ho venien com un mètode segur i fàcil d’implantar, com una alternativa a la lligadura de trompes, però els efectes adversos no te’ls explicaven.
Quins són els perills i efectes secundaris?
Els més comuns són dolors articulars, caiguda de cabells, mals de cap, cansament excessiu, inflamació del ventre, hemorràgies, dolors musculars… A Balears fins i tot hi ha hagut una afectada que va quedar paralitzada, en cadira de rodes. Per sort ha tornat a caminar. En altres casos, la molla ha migrat cap a altres bandes del cos i això ha provocat embarassos, i els infants que han nascut han tingut molts problemes motors i neurològics i també d’al·lèrgies, pels alts continguts de metall que té Essure.
El perill és el mateix implant però també la seva retirada, no?
Sí. Hi havia un protocol d’implantació però no n’hi havia de retirada. El risc a l’hora de retirar l’implant és molt elevat perquè poden quedar fragments i es pot adherir a l’úter i a parets abdominals. A moltes de nosaltres ens han practicat intervencions sense saber com fer-les: ens sentim com conillets d’índies.
I a partir d’aquí creau una Plataforma de dones afectades per Essure. Quins són els objectius?
Tenir més constància sobre el problema i poder arribar a més dones perquè moltes afectades potser no associen el seu malestar amb l’anticonceptiu. D’altra banda, un objectiu clau és la creació de grups de suport per les extraccions que encara s’estan fent.
I heu dut a terme altres accions de reivindicació?
Sí. L’estiu passat vàrem fer una concentració a Sanitat i vàrem aconseguir un protocol per la retirada d’Essure. El problema és que encara avui dia molts metges no el segueixen.
Quantes dones formau part de la Plataforma?
Som més de 2500 persones a la Plataforma. A Balears som unes 86 dones afectades.