skip to Main Content

“Mou-te sosteniblement i fes salut”

Del 18 al 22 de setembre, Manacor celebra la Setmana Europea de la Mobilitat. Des de l’Ajuntament també anuncien mesures permanents, com ara la instal·lació de radars pedagògics o habilitar espais per a bicicletes als aparcaments soterranis per aconseguir un trànsit sostenible.

“Mou-te sosteniblement i fes salut” és el lema de la Setmana Europea de la Mobilitat que se celebrarà a Manacor des de dia 18 a dia 22 de setembre. Una cita que han aprofitat des de l’Ajuntament per organitzar tot un seguit d’activitats puntuals i temporals. També per anunciar un paquet de mesures per encaminar el municipi cap a una “mobilitat més sostenible, que és més social, més segura i més saludable”, assegura el delegat de Mobilitat, Sebastià Llodrà. Entre altres, destaquen les polítiques per fomentar l’ús de la bicicleta i la recuperació de l’espai públic per a la ciutadania.

Setmana Europea de la Mobilitat

El sus a la Setmana de la Mobilitat el donarà la bicicletada de dia 18. Primer, la volta serà per Porto Cristo, amb sortida i arribada a la plaça del Sol i la Lluna. Al capvespre, tocarà pedalejar pels carrers de Manacor, des de l’estació del tren fins a la plaça Ramon Llull. I els dies següents, els treballadors de l’Ajuntament rebran “un curs per aprendre a conduir de manera sostenible i segura”, explica el tècnic municipal de Medi Ambient, Antoni Pasqual. En el marc d’aquest esdeveniment, també s’oferirà un curs d’autoreparació de bicicletes dirigit a tothom.

Ara bé, la culminació d’aquestes jornades arribarà dimecres 22, el dia fora cotxes. A Manacor es tancarà el trànsit al carrer Amargura, a la plaça del Doctor Rubí i a la plaça del Cós. I a Porto Cristo no es podrà circular per l’avinguda dels Pins.

El mateix dimecres s’inaugurarà una exposició pedagògica sobre la mobilitat. Primer, es podrà visitar al carrer de l’Amargura de Manacor i després es convertirà en itinerant, recorrent els centres escolars i les places dels diferents nuclis de població. Amb tot, Pasqual assegura que el contingut s’adaptarà a les peculiaritats de cada lloc.

Un canvi social, segur i saludable

Per iniciar el canvi, s’han proposat pacificar els accessos als centres escolars. Però per complir amb l’onzè Objectiu de Desenvolupament de l’Agenda 2030, van més enllà.

S’instal·laran radars pedagògics autosuficients que “no són sancionadors”, però “permetran fer estadístiques per veure si el lloc on estan ubicats són punts conflictius”, explica Llodrà. Per ara, només indicaran la velocitat a la qual circulen els vehicles. Possiblement estaran a finals d’octubre” i, tot i no saber certament on els ubicaran, hi ha probabilitats que es col·loquin als afores, com és “la ronda del Port, la ronda de Felanitx o l’Avinguda des Tren”, comenta.

Fomentar l’ús de la bicicleta

“Si a Manacor cada dia fos Sant Antoni, seríem com Amsterdam”: més bicicletes i menys vehicles motoritzats, assegura Llodrà. I és que el 16 de gener queda demostrat que la gent del municipi disposa d’aquests mitjans de transport, però no l’utilitza. I per fomentar el seu ús, habilitaran espais per a bicicletes als aparcaments soterranis de Sant Jaume i na Camel·la. Encara no se sap quin sistema de pagament o reserva se seguirà, però calculen que a final d’any ja estigui enllestit.

“També es volem establir estacionaments per a bicicletes a l’exterior”, diu el regidor. Especialment s’habilitaran a prop d’espais d’oci, centres escolars o a la plaça del Mercat. Tot això, però, defugint “de les grans obres per canviar la mobilitat”.
Amb tot, assegura que es pretén crear “una ciutat més pensada per caminar i pedalejar, una ciutat més viva”.

Back To Top
Search