L'assemblea de l'Associació de Veïnats de Porto Cristo ratifica la continuïtat de l'actual junta directiva Els veïnats de Porto Cristo s’organitzen. El passat dijous 23 de novembre se celebrà una…

“No aconseguirem aturar per complet l’epidèmia: el que hem de fer és que sigui més lenta”
Xavier Mesquida (Manacor, 1970) és metge microbiòleg a l’Hospital de Manacor. Parlam amb ell sobre les característiques del Covid-19 i les actuacions a l’hospital de Manacor.
Com és actualment el dia a dia a l’hospital?
L’Hospital s’ha preparat per a la possible vinguda de casos de malalts amb coronavirus. Per sort, actualment no tenim cap pacient ingressat amb aquesta malaltia. L’avantatge que tenim és que ja estam funcionant com si fóssim un hospital que sí que tengués casos. Totes les patologies respiratòries que ingressam les aïllam com si es tractàs d’un coronavirus i si la tècnica diagnòstica que s’envia a Son Espases ens diu que és negatiu, s’aixeca l’aïllament i se’l tracta amb normalitat. Tot això es fa per tal de prevenir la propagació i protegir els treballadors perquè no ens podem quedar sense personal sanitari. Fent la classe amb patologia respiratòria, no se’ns pot escapar cap cas. Aquest protocol l’està aplicant a tots els hospitals i en prinicipi això garanteix que tots els casos de coronavirus siguin diagnosticats.
Quantes proves, aproximadament s’han fet a hores d’ara?
Més o manco, des del 9 de març hem fet una mitjana de 7 o 8 tests diaris. El primer cas de coronavirus diagnosticat a Manacor es va donar dimecres. Es tracta d’un pacient que està a casa seva amb símptomes no greus. A partir d’ara és probable que comencin a aparèixer més casos però encara no en tenim cap d’hospitalitzat.
Quina prova es fa?
La tècnica es diu PCR i s’ha d’enviar a Palma, perquè és una tècnica relativament complicada. És un frotis faríngic. Amb una escovilló que passam per la faringe. Entram per la boca i prenem una mostra de la via respiratòria alta, com si fossin unes angines. Això ho posam en un mitjà adequat i l’enviam.
Podries explicar les principals característiques del Covid-19 i com es pot comparar amb altres virus?
El covid-19 és un nou coronavirus, que suposam que es va conèixer durant el mes de gener i que probablement circulava per la Xina ja devers el mes d’octubre. Al llarg de la història recent ja hi ha hagut dues epidèmies més. Una s’anomena SARS i va sorgir l’any 2003. Aquesta epidèmia causava síndrome de distrès respiratori i també va sorgir per la zona d’Àsia, tenia una taxa de mortalitat d’un 10% però una capacitat de contagi molt baixa, perquè va contagiar, en tot el món a vuit mil persones. Després, el coronavirus que es va dir NERS va ser un poc posterior i es va concentrar en la zona de l’Orient Mitjà. En aquest cas no hi havia transmissió de persona a persona sinó que es transmetia a través d’un animal, el camell. Aquest coronavirus està fent el que fa perquè és molt contagiós i aquest és el problema. A més, les persones que han estat contagiades i tenen símptomes eliminen el virus inclús després d’haver-se curat. Nosaltres consideram que un virus, per exemple, el virus de la grip, comences a ser contagiós des de l’inici fins al final dels símptomes. Quan ja han passat 24 hores després dels símptomes ja no és contagiós. En canvi, amb el Covid-19, fins 14 dies després encara trobam virus i és probable que també es contagiï abans de presentar símptomes. La gran transmissió del virus es deu a tots els casos no controlats: gent que tenia símptomes respiratoris lleus i varen fer vida normal. Davant d’una situació així, l’única manera de fer front a una situació com aquesta són les mesures de contenció i evitar el contacte.

I pel que fa a la mortalitat?
El virus a Europa té una mortalitat global aproximada d’un 2 o 3% i sobretot entre la població de més de 80 anys és molt elevada, perquè ronda el 15%. Pel que fa a la infecció, les persones menors de 30 anys s’infecten molt poc o gens i a partir dels 30 comencen a aparèixer casos d’infecció. El missatge per tant és molt clar: hem de protegir els nostres majors. D’altra banda, quan la gent diu que això és com una grip i que tot plegat és molt exagerat, hem de dir que, hi ha una part de raó però hem de tenir en compte que el gran problema són els ingressos. Si en una època habitual de grip tenim 3 o 4 ingressos diaris per grip, imagina’t un virus que s’expandeix molt més ràpidament i molt globalment. Si infecta a molta gent a la vegada, ens podem trobar que en una setmana, se saturi el sistema sanitari. Si amb mesures de contenció ho aconseguim frenar i que els casos apareguin lentament, ho podrem dur. Sabem que no aconseguirem aturar per complet l’epidèmia: el que hem de fer és que sigui més lenta perquè així ho podem assumir.
Les mesures presses són suficients?
Les mesures són correctes però han arribat tard, sobretot a Madrid. Un missatge positiu és que a les Balears les mesures han arribat d’hora: estam molt ben situats. Hi ha casos però no xerram d’una situació límit i l’hospital està preparat per assumir la crisi amb la tranquil·litat que fins ara no hem tengut casos. El virus es transmet a través de les microgotes que produïm quan xerram o tossim. Aquestes gotes no són suficientment grosses com per dipositar-se més enllà d’un metre i mig de distància, perquè per gravetat pesen i no floten a l’aire. Si no mantenim aquesta distància de seguretat, ens contagiarem. La manera més habitual de totes és a través del contacte directe, per això és tan important rentar-se les mans. Les mesures de contenció, d’evitar el contacte social i rentar-se molt les mans són essencials. Si la població fa cas d’aquestes mesures, aconseguirem frenar l’evolució d’aquesta malaltia.
Hi ha el mite de les mascaretes. Serveixen per evitar contagis?
Una mascareta quirúrgica només serveix per a la persona que té símptomes d’infecció respiratòria i es posa mascareta per evitar contagiar als altres. Si a casa, tens una persona malalta, a més d’aquesta persona també podria ser recomanable que el cuidador també te’n posis. Fora d’això, anar pel carrer amb mascareta no té cap sentit ni un perquè com t’he dit, el virus no flota a l’aire.
Preveus que s’allargui la quarantena?
Jo no som autoritat sanitària però crec que és probable que se’ns quedi curt. En els propers deu o quinze dies veurem com els casos augmenten.