skip to Main Content

“Els equips estan preparats i podríem doblar el nombre de llits d’urgències amb relativa tranquil·litat”

Catalina Vadell (Porto Cristo, 1959) és especialista en oncologia mèdica i la directora gerent de l’Hospital de Manacor. Parlam amb ella sobre les mesures i l’organització adoptades per fer front a la crisi sanitària del Covid19.

Com heu organitzat l’Hospital per fer front a possibles casos de coronavirus?
Des del moment que es va decretar l’estat d’alarma, el que s’ha fet a tots els hospitals és dir a la població que no vengui. Pel que fa a les consultes externes el que hem fet és dir a la població que no vengui. Els metges telefonen els malalts i tot allò que es pot gestionar telefònicament es fa així. Si són coses que s’han de fer presencialment però no són urgents, la visita s’ajorna i es programa una nova cita. L’objectiu és tenir molt poca gent que volti per l’hospital i també que els malalts que puguin tenir símptomes respiratoris, que són els més vulnerables, es creuin amb altra gent. A més, des de divendres passat també vàrem suspendre tota la cirurgia programada però mantenint cirurgia urgent i l’oncològica. Procuram tenir l’hospital el més buit possible.

A part de tot això, heu reorganitzat l’espai?
Sí. Ara com ara, encara no tenim cap cas de coronavirus, tot i que sí que hem tengut malalts amb un cert grau de sospita a qui se’ls fa la prova analítica i els aïllam, com si fos un coronavirus, fins a tenir el resultat negatiu, per prevenció. A més, com que gairebé no tenim cirurgies programades, hem dedicat nou habitacions exclusivament per aquest tipus de casos sospitosos o que finalment puguin estar infectats.

Aquests casos estaran totalment aïllats i no se’ls permet cap visita no?
Exactament. De fet, a tot l’hospital ja fa més d’una setmana que hem posat cartelleria per informar que només pot venir un acompanyat per pacient. En el cas concret d’aquestes nou habitacions no es permetran visites. Si per circumstàncies concretes, el malalt necessita una visita, es podran fer excepcions sempre que el metge ho autoritzi i es prenguin totes les mesures de seguretat necessàries.

Quants llits té l’UCI de Manacor? Preveieu ampliar-los?
L’UCI de Manacor actualment compta amb sis llits i és petita per tota la feina que es fa. El nou Pla Director, de fet, preveu una ampliació de l’UCI, que passarà de 6 a 12 llits. En el cas que l’Hospital de Manacor, desgraciadament, tengui més de 6 malalts infectats per coronavirus que necessitin UCI ja hem designat una zona de l’hospital que s’habilitarà per reconvertir-la en una UCI: els equips estan preparats i podríem doblar el nombre de llits d’urgències amb relativa tranquil·litat i donant les garanties suficients.

Es passa pena pel col·lapse del sistema sanitari? Quina és la situació a l’hospital de Manacor?
A pesar que a Balears hi ha casos i que augmenten, estam amb unes xifres bastant baixes respecte a altres comunitats i ja hem pres mesures serioses que ens obliguen a quedar a casa. Tots hem de continuar amb aquesta prudència i creure les indicacions que donen les autoritats. A més, el decret que va treure el govern central obliga a tothom a posar-se al seu servei i en cas de necessitat els hospitals privats, els concertats i altres institucions, estic segura que mostrarien disposició. És una situació greu però si seguim les indicacions, ens en sortirem perquè el gruix dels casos són lleus. Ara hem d’aconseguir que la corva s’aplani.

Back To Top
Search