Skip to content

“Si oblidam el passat, tard o d’hora ho pagarem en el futur”

Primerament desig presentar-me davant tots vosaltres: sóc Carles Buxadé del Tronco, nebot de dues de les cinc infermeres voluntàries de la Creu Roja que moriren assassinades a manacor el 5 de setembre de 1946, Daría i Mercedes Buxadé Adroher. La història de les meves ties ha estat donada a conèixer recentment a Manacor, per la qual cosa no l’explicaré ara. Però sí que vulll destacar que és una història plena d’idealisme i generositat per la seva part i d’ignomínia per part dels qui, primerament les humiliaren i assassinaren i, després, les difamaren. Haurien de sentir vergonya els qui encara avui defensen aquells monstres o els qui es neguen a concemnar els seus actes abominables.

Per a mi hauria estat un privilegi estar amb tots vosaltres, amb la gent del Comitè de Son Coletes i tot el públic que assisteix a aquest acte d’homenatge, com férem al llarg d’alguns anys. Desgraciadament, l’edat i les limitacions físiques m’ho impedeixen. Hauria desitjat onhorar la memòria de les meves ties i de tots quants moriren víctimes de la violència feixista o en la lluita en defensa de la República.

Com que tot això no és possible, us preg que em faceu un petit espai per unir-me a tots els presents, encara que hagi de ser només en esperit, per reivindicar la memòria de totes les víctimes republicanes, el major crim de les quals va ser la defensa de les seves idees.

Vull manifestar que consider que el pacte de l’oblit realitzat a Espanya és uan aberració dissenyada per impedir que la joventut sàpiga el que realment va passar i deixar sense responsabilitats els culpables. Si oblidam el passat, tard o d’hora ho pagarem en el futur.

Finalment, vull manifestar que en el meu ànim no hi ha hagut mai la venjança, sinó la justícia. Faig vots perquè s’erradiquin del món la violència, la intolerància i la discriminació per raons de sexe, raça, religió o idees polítiques i que triomfin els valors republicans: l’educació i la cultura per a tots, la igualtat, la justícia i la llibertat.

Back To Top
Search