skip to Main Content

Octavian Mocanu, tercer campió del Campionat d’Scrabble Ciutat de Manacor

Tres edicions, tres vencedors diferents. Octavian Mocanu, del CS Cerdanyola es va proclamar dissabte vencedor del III Campionat d’Scrabble Ciutat de Manacor per davant el vigent campió, el jugador local Joan Pascual.

El campionat va trencar totes les estadístiques i hi participaren un total de 51 jugadors que disputaren 133 partides en sis rondes. El campionat es va disputar a l’emblemàtic Molí d’en Beió, seu des de fa un bon grapat d’anys de l’Escola de Mallorquí.

Obertes les portes de la seu del campionat des de les vuit i mitja del matí, els primers d’arribar-hi foren els jugadors continentals, venguts de Barcelona en vol ultramatinal. També fou ultramatinal una de les cotxades vengudes de Palma, que es presentaren al Molí abans de les nou.

L’acollida estava establerta entre les 9:30 i les 10:00 i els jugadors arribaren de forma escalonada i varen anar avisant la central de dades de la seva entrada oficial en el campionat. Un poc passades les deu es donava la benvinguda a tots els jugadors i s’explicaven els darrers serrells normatius del campionat. Just abans d’efectuar el primer sorteig, però, es va tenir un record pel periodista Carles Capdevila, traspassat aquesta mateixa setmana. El glosador Mateu Xurí va llegir als participants una emotiva dècima escrita en memòria del carismàtic director-fundador del diari Ara.

Els primers emparellaments s’establiren a partir del rànquing del Barruf. 48 jugadors iniciaren el campionat. La primera líder del campionat fou Lina Riera, seguida de Roger Cosso i Margalida Bonnín. Després de la segona ronda, assumí el lideratge Antoni Riera, seguit d’Aina Garcia i de Joan Montané.
A la tercera ronda Francesc Gelabert aturava en sec les aspiracions del gran favorit Mocanu, mentre que Sebastià Llodrà tornava a mostrar-se com un especialista en clàssiques d’un dia i s’imposava contra tot pronòstic al tetracampió Joan Pascual. Carles Llull derrotava amb el faristol Maribel Servera i presentava candidatura al títol, mentre que Maria Moll suava tinta per derrotar per un sol punt el debutant Xesc Truyols. Després d’aquesta ronda, Antoni Riera consolidava lideratge, seguit de prop per Mateu Xurí i Francesc Gelabert.

Arribava l’hora de dinar. Abandonaven el campionat alguns jugadors de matí, i s’hi incorporaven alguns competidors d’horabaixa. El menjar elaborat amb delicadesa saborosa pels cuiners de La Salle serví als jugadors per reposar forces sense empatxar-se. Joana-Maria Pasqual amenitzava l’espera per fer-se plat amb cançons de l’espectre popular manacorí i aviat un estruend de multitud feia ressonar les parets de la sala de ball de l’Escola de Mallorquí, habilitada provisionalment com a menjador per a l’ocasió.

Amb un lleuger retard d’un quart d’hora s’iniciaven les partides d’horabaixa, ara amb una lleugera baixada de participació (22 parelles).

Després de la ronda, la quarta, restaven només tres jugadors amb quatre victòries: Antoni Riera, Mateu Xurí i Carles Llull.

La cinquena ronda prometia ser d’infart. I així va ser. Antoni Riera no va poder acabar de remuntar una partida que va dur sempre a remolc davant Carles Llull, que amb la victòria es col·locava líder en solitari, gràcies també a la derrota de Mateu Xurí davant Octavian Mocanu, que remuntava després de la sentida derrota davant Francesc Gelabert. En partida molt ajustada, Joan Pascual s’imposava a Beatriu Defior i presentava candidatura a revalidar el títol. Antoni Casas i Esperança Martí registraren en aquesta ronda l’únic empat del campionat.

S’arribà a la darrera ronda amb Carles Llull com a líder en solitari i imbatut del campionat, però amb un total de vuit perseguidors més que optaven al títol, amb una victòria menys. Octavian Mocanu, Antoni Riera, Joan Pascual, Francesc Gelabert, Aina Garcia, Mateu Xurí, Maria Moll i Sebastià Llodrà mantenien les opcions intactes de victòria.

Quedaven ja només 36 jugadors en competició, un total de 18 parelles d’irreductibles que lluitaven per les seves posicions a la classificació. Joan Pascual es tornà a mostrar amb fiabilitat alemanya i acabà derrotant el líder Carles Llull en una partida còmoda. Maria Moll vencia Antoni Riera, abans líder i que acabaria esbucat a la vuitena posició. Octavian Mocanu suava sang per derrotar una ambiciosa Aina Garcia, en una partida que donaria finalment el títol a la Computadora Romanesa. I Sebastià Llodrà ho donava tot per derrotar per tres punts irrisoris un escalfat Mateu Xurí. Francesc Gelabert assolia un podi inèdit per a ell en imposar-se al manacorí Joan Llodrà.

En el lliurament de premis, menció d’honor per a Joan Melià, doctor en filologia catalana i pioner de la introducció de l’scrabble en català a Mallorca. I trofeus per als tres jugadors del podi: Octavian Mocanu, Joan Pascual i Francesc Gelabert. Maribel Servera, amb 19 bingos, va ser la jugadora amb més scrabbles. Lina Riera, amb uns estratosfèrics 680 punts, s’endugué la millor partida. Aina Garcia, amb REPESQUI, va fer 128 punts que li donaren la millor jugada. Mentre que el SENYOREJA d’Octavian Mocanu, de 117 punts, fou la millor jugada amb NY. Com que Mocanu ja tenia trofeu de campió, aquest se l’endugué Antoni Alzamora per un prenyaria de 108 punts.

Agraïments molt sentits per a tots els espònsors: Papillon i Catalina Julve, Hiper Centro Manacor, Formatges de la Serra de Llodrà, El Gall Editor, Càrniques Sunyer, Can Garanya i Es Fangar. També unes gràcies especials per a Anastàsia Egórova, elaboradora dels trofeus d’enguany, unes precioses ceràmiques, i per a Josep Soler, el pacient assistent que gestionà la central de dades durant tot el dia. També el Club Scrabble Manacor està molt agraïta al club d’escacs Reis i Dames de Llevant, que cedí els rellotges per al campionat. I òbviament a la gent del Servei Lingüístic de l’Ajuntament de Manacor, que feren una feinada en les tasques logístiques. La delegada Catalina Riera assistí a l’inici de les partides el dematí.

Back To Top
Search