skip to Main Content

“Òmicron ha creat alarma, però és com totes les variants”

Antoni Agustí Adrover (Son Macià, 1979) és un dels metges internistes de l’hospital de Manacor i forma part de l’equip de control d’infecció. Parlam amb ell perquè ens expliqui com afronten l’arribada de la nova variant.

Quines són les afectacions més greus detectades fins ara?
La infecció pulmonar. La Covid afecta els pulmons i crea una infecció i una inflamació important amb una afectació que no és freqüent amb altres tipus de malalties. També n’hi ha d’altres tipus, com embolisme o una hipercoagulartiat, el que provoca un dany sistèmic atots els òrgans.

Tenim constància d’algunes diferències de la variant òmicron respecte de la delta o l’original?
No ho coneixem encara, així com tampoc hi ha evidències de si pot ser més greu. Però és com tot: si hi ha més gent infectada i afectada, hi pot haver més persones que es posin greus. És proporcional.

Preocupa quan es contagia una persona amb dificultats respiratòries?
Preocupa més qualsevol persona amb altres malalties actives o cròniques. Hem vist que un pacient amb una malatia prèvia te més risc que una persona amb asma, per exemple. L’obesitat seria un risc més greu, no sabem perquè, però estar gras i tenir més de 60 anys és mal senya.

La nova variant òmicron, quines peculiaritats té? Se n’ha detectat cap a Manacor fins dimecres?
El 25% de casos són d’òmicron i esperen que a final de setmana sigui la variant dominant; avui no tenc constància que se n’hagi detectat cap, però hi ha sospites d’alguns casos. Tot i això, l’òmicron ha sortit fa relativament poc i ha vengut a Europa bastant aviat. No sabem si serà pitjor o no, el que tenim clar és que la transmissió és elevada. Per fer els estudis, encara no es té un nombre de pacients rellevant. És una variant molt nova per ser concloents. Ens basam molt en la incidència i la capacitat d’infecció.

Crea alarma entre professionals?
Òmicron ha creat alarma, però és com totes les variants. Quan n’arriba una nova i la desconeixem, intentam que no hi hagi transmissió comunitària. En l’àmbit professional ens preocupa igual que les altres. Ens preocupa que les hospitalitzacions vagin en augment, no la variant en si. Avui n’han ingressat cinc més i majoritàriament són no vacunats, ara són 26 pacients.

Ho veus bé que no s’hagi de fer quarantena si ets contacte estret d’un positiu amb òmicron?
Es feia per evitar que hi hagués transmissió comunitària. Ara, que ja n’hi ha, no té sentit. És com les altres soques.

Podem fer res per prevenir les seqüeles greus?
No. Però remarcaria que el virus afecta per igual a tothom. Una persona sana i jove poden pot estar greu. El pacient passa per dues fases, la infecció i la inflamació. La primera és evitar-ho, i per això totes les mesures són importants i la vacuna en especial. Per evitar que la inflamació vagi a més, només ho podem fer a escala mèdica.

Voldries afegir res més?
És una lluita que no ha acabat. La sisena onada ens trepitja de manera que preveim que pot ser la pitjor de totes. Estam cansats i creim que serà molt dura. A l’hospital de Manacor som una plantilla que no està completa. I això duu un desgast físic i psíquic important. Hem de fer feina per la Covid i seguir veient malalts. L’única arma és la vacunació.

Back To Top
Search