El meu padrí era un gran aficionat a la cuina. Quan a l’Imserso feien cursos de cuina ell s’hi apuntava. Era l’únic home, però li era ben igual. Estic segura que si hagués conegut Instagram s’hauria obert un compte i cada dia publicaria fotos de tot el que cuinaria o el que aniria fent als cursos, de veres vos ho dic. A ca nostra tenc fotos d’ell darrere la taula presentant la seva darrera creació, ja fos una ensalada russa o una coca. Un influencer de la tercera edat, ni més ni manco.
Tant li agradava aquest trullet que es presentava als concursos de cuina que feia l’associació de veïnats de Crist Rei per les festes. I va guanyar diverses vegades!
Arreplegava receptes de pertot (no sé a qui me recorda…): dels veïnats, dels professors de cuina que tenia als cursos, de la família, dels amics… Tenc una carpeta plena de les receptes que va anar arreplegant i una llibreta (una agenda d’aquelles que regalava Sa Nostra un temps, quan els bancs encara regalaven coses) on escrivia ell mateix les que anava sentint. La meva padrina també hi col·laborava, en aquesta tasca.
Una de les que més li agradaven era aquesta, les orellanes de la padrina Parra. La padrina Parra era la mare d’un dels veïnats de Porto Cristo, ara mateix passaria dels 100 anys de molt! Per tant, aquí teniu una d’aquelles receptes originals de les que, amb pocs ingredients, et fan quedar com un rei si les dus a qualsevol celebració. He vist algunes altres receptes en què s’hiafegeix algun tipus de licor, com herbes dolces, però de veres que aquestes no necessiten res més.
Són molt senzilles de fer però això sí, per molt primetes que siguin, de règim no tenen res. Es fregeixen amb oli i no podreu menjar-ne només una, així que anau vius i no les tengueu gaire avinents!
Ingredients
• 1 ou
• 100 g de saïm
• 100 g de sucre
• 1 tassó (de vi) de llet
• Farina (la meitat de normal i la meitat de força)
Passa a passa
1. Mesclam l’ou, el saïm (l’haurem tret de la gelera, si li tenim, per a què no sigui dur), la llet i el sucre.
2. A aquesta mescla inicial, hi anam afegint la mescla de farines fins a aconseguir una massa compacta. És important perquè l’haurem d’aprimar.
3. Un cop feta la pasta i reposada n’anam agafant trossets i els anam aprimant fins a deixar-los molt i molt fins.
4. Posam tres dits d’oli a encalentir i hi anam posant les orellanes a dins quan l’oli estigui molt calent. Veurem que bufen tot d’una. Hem d’anar molt amb compte que no se’ns cremin.
5. Un cop cuites les treim de l’oli i les deixam degotar damunt paper de cuina.
6. Quan estiguin fredes les espolsam amb sucre en pols.