skip to Main Content

“Orgullosa d’haver superat dificultats durant vuit hores”

Parlam amb els nedadors Joan Aguiló (Manacor, 1968) i Teresa Planas (Palma, 1987), qui fa poc feien la volta a Cabrera amb set hores i 40 minuts. Un repte per commemorar el 30è aniversari del Parc Nacional Maritimoterrestre i col·laborar amb la fundació Save the Med.

Fa poc vàreu completar la volta a Cabrera en menys de vuit hores… Per què vàreu decidir fer-ho?
Joan Aguiló: Boris Novalski i Pere Galiana ens varen reunir i ens va exposar la idea de fer la volta a Cabrera i el varen enfocar com un tema solidari amb la col·laboració amb Save the Med. Em va fer il·lusió i vaig dir que sí.
Teresa Planas: Mai s’havia fet la volta a Cabrera i coincidint amb el 30 aniversari de Parc Nacional, es varen demanar els permisos i es varen convocar nou nedadors. Vàrem dir que sí.

Creieu que seria difícil assolir el repte?
TP: Tots érem nedadors experimentats en distàncies llargues i el nostre dubte era com estaria la mar i si hi hauria meduses, factors que escapen el nostre control. Però per la resta, sabíem el ritme que havíem de dur com a grup, i per això sabíem que amb vuit hores ho aconseguiríem.

Com va ser l’experiència?
JA: Nedar per Cabrera és preciós.
TP: Va tenir de tot. Molada companyonia, sobretot quan et costa i un altre company t’estira. Però també té moments molt durs, perquè perds les energies. A més, vàrem tenir estones en els quals el mar estava mogut.

Com us vàreu preparar?
JA: Nedant, entrenant tant a piscina com al mar.
TP: Realment no estava molta preparada, però com que fa molts anys que intent acumular quilòmetres, mir de fer en una setmana la distància que has de recórrer a la travessa. Feia deu anys que no nedava aquesta distància.

Una vegada finalitzada la volta, què vàreu sentir? Quines sensacions teníeu?
TP: Molta alegria per haver pogut dur a terme l’objectiu del projecte i l’alegria dels companys. Estic orgullosa d’haver superat dificultats durant vuit hores.

Repetiríeu l’experiència?
TP: Demà mateix.
JA: Sí, sempre. M’encanta la mar i nedar. M’agrada gaudir d’ella.

Imagin que no només us vàreu limitar a nedar, sinó també a observar el fons marí. Com és? Què és el que més us va impactar?
JA: Els blaus de quan gires i els peixos.
TP: Té un color blau molt especial. És brillant quan veus el fons, que és preciós perquè hi ha tota classe de peixos i d’animals que ni coneixem; i quan no veus el fons, també és preciós perquè és tot fosc i veus els raigs de sol com penetren.

Amb aquesta volta a Cabrera també es varen recaptar fons per Save the Med… Com està la mar ara mateix? És necessari actuar-hi?
JA: Sí que és necessari. Nedant trobam plàstics, brutor i fils de xarxa. Molta contaminació que no hi hauria de ser. Nosaltres, si podem, ho recollim, però, al final, és agafar consciència perquè és el nostre mar. Jo he vist com ha augmentat des de petit a ara una gran quantitat de plàstic. Ara bé, el port de Cabrera està molt net: abans la gent hi fondejava, ara hi ha unes limitacions i es coneix.

Back To Top
Search