Skip to content

Pastissets menorquins

Na Magdalena i jo no ens coneixem més que en la distància i a través de la seva filla, que és amiga meva. Ella viu a Menorca, al Migjorn Gran. Pel que sé és bona cuinera, i va ser molt generosa quan em va donar aquesta recepta.
Menorca, per la seva història, ha estat molt lligada a Anglaterra. Conserven encara qualcuns trets característics, per exemple, en la seva arquitectura i també, per suposat, en la gastronomia. El Museu de Manacor té un estret vincle amb el Museu de Menorca ja que tots dos junts, amb l’ajuda de l’Associació d’Amics del Museu de Manacor, duen a terme el projecte “Entre Illes”. Una vegada a l’any, i ja en fa molts, ens visiten els menorquins per excavar el jaciment de Sa Ferradura. Després nosaltres els tornam la visita al jaciment de Cala Morell. Teniu un llibre sobre el resultat de les excavacions a la botiga del Museu de Manacor, si us interessa.
Totes dues institucions han fet exposicions sobre l’alimentació. A Manacor en vàrem fer una fa uns nou anys, “Posam taula”, i ara el Museu l’ha feta itinerant. El Museu de Menorca, per la seva part també en va fer una que varen batejar com “El gust de Menorca” i que encara podeu visitar virtualment des de la seva pàgina web.
Aquests pastissets es fan en qualsevol festivitat, i sempre en tenim qualcuna en marxa, no? Gaudiu-los!6- Posam el forn a 175º-180º i quan estigui calent enfornam els pastissets uns 15-20 minutets o fins que vegeu que han agafat coloret. Cada forn és un món.

Ingredients

800g de farina
400g de sucre
400g de saïm
8 vermells d’ou
Un poquet de pell de llimona (jo n’he posada de mitja llimona)
1 cullereta d’essència de vainilla (jo l’he posada en pasta)
sucre en pols per la decoració

Passa a passa

1. Mesclam el sucre amb els vermells d’ou i els pujam fins fer-los escumosos.
2. Anam afegint-hi el saïm a poc a poc.
3. Quan ho tenim tot mesclat hi incorporam la pell de llimona i la vainilla.
4. Hi afegim en aquest punt la farina a poc a poc, tenint en compte que la pasta no ha de quedar molt dura. Segurament no necessitareu els 800g sencers de farina. Quan ja la pugueu treballar bé és el moment d’aturar d’afegir-hi farina.
5. Estiram la pasta amb una aprimadora (uns 0,5cm de gruixa) i tallam les formes amb el nostre motle de senyoret i les posam sobre un paper de forn abans de posar sobre la placa de forn. El que més es pareixia als tradicionals dels que tenia jo era aquest de la flor, però m’imagin que no hi ha cap problema de fer-los amb una altra forma. Si els feis de formes diferents procurau enfornar les que tenen la mida més o manco semblants juntes.
6. Posam el forn a 175º-180º i quan estigui calent enfornam els pastissets uns 15-20 minutets o fins que vegeu que han agafat coloret. Cada forn és un món.
7. Els deixam refredar i en ser freds els podem emblanquinar amb sucre en pols o floreti (paraula nova que he après amb aquesta recepta!). I a menjar s’ha dit.

Back To Top
Search