skip to Main Content

Pep Barceló, entrenador del CE Manacor, es retracta de la seva defensa pública a Luis Rubiales

“Va ser una equivocació, per part meva, voler prendre partit d’una qüestió quan no tenia les versions d’ambdós costats”, ha declarat.

Els fets
Durant la cerimònia de lliurament de les medalles del primer Mundial de la selecció espanyola de futbol femení, el president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, va besar a la boca a Jennifer Hermoso, exjugadora del FC Barcelona, i jugadora titular a la final, sense signes clars de consentiment. Aquesta acció ha causat una allau de comunicats per part d’entitats de l’àmbit nacional i internacional  —com la FIFA o de l’ONU— i de declaracions polèmiques, senyal que el masclisme en el futbol és un tema candent, dolorós i que s’ha de debatre públicament.
Rubiales ha pronunciat, de llavors ençà, declaracions indignants en què ha intentat justificar la seva agressió amb arguments com que “el desig que podria tenir en aquell petó és el mateix que podria tenir si li donàs a una de les meves filles” i ha repetit en diverses ocasions que no té intenció de dimitir. Dies més tard, Jennifer Hermoso va emetre un comunicat en què declarava que la besada no havia estat consentida.
Per la seva part, Pep Barceló, entrenador del Club Esportiu Manacor i assembleista de la RFEF, va defensar Luis Rubiales durant el torn de precs i preguntes de l’assemblea extraordinària de la federació, exposant que Rubiales estava sotmès a una “cacera” i a una “persecució per part de forces externes” i que hi havia “massa franctiradors”.
Les reaccions
La resposta dels col·lectius feministes de Manacor no s’ha fet esperar. En un comunicat titulat “Davant el masclisme: juntes, fortes i organitzades” condemnen l’agressió sexual a Hermoso i consideren que Rubiales “ha culpabilitzat la jugadora, tal com fan tots els maltractadors, a més de ridiculitzar el feminisme, deixant clara la seva postura ideològica masclista”. A més, afegeixen que “estam rabioses i consideram que és necessari posar fi a tota la corrupció i els tractes desiguals i agressius contra dones, també en el món esportiu”.
Quant a les declaracions de Barceló, consideren que “rebutjam les seves paraules i demanam al club de futbol manacorí i a la Federació Balear de Futbol que prenguin mesures i depurin responsabilitats davant la manca de reconeixement per part de Barceló de l’agressió sexual comesa per Rubiales a la jugadora Jennifer Hermoso”.
Finalment, l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor ha demanat que “l’Ajuntament de Manacor i la regidoria d’Esports a empren[gui] accions per tal d’assegurar que qui està al capdavant dels clubs esportius del nostre municipi, i a més, rep diners públics t[engui] clars i apli[qui] els principis d’igualtat”.
Per la seva part, el CE Manacor ha fet públic el següent comunicat a través de les xarxes socials:
“EI Club Esportiu Manacor vol mostrar el seu absolut rebuig al comportament inacceptable del president de la RFEF, Luis Rubiales, per les actituds comentaris succeïts a l’assemblea.
Després de la polèmica succeïda posteriorment a la final del Mundial Femení de futbol, el club condemna qualsevol acte que degradi i menyspreï la dignitat de la dona i no domés dins l’àmbit esportiu, sinó a qualsevol àmbit de la vida. Es tracta d’una situació que desgraciadament ha estat protagonista durant tota la setmana i ha entelat l’exit aconseguit pel futbol femení espanyol.
El club vol mostrar el seu suport públic i incondicional a les campiones del món, companyes de professió i a tot l’esport femení en general. El club continua amb el gran projecte i que tanta feina ha costat amb els tres equips femenins i està Ma. compromès al 100% amb la igualtat i el respecte per a tothom. I volem recordar que som campiones del món i totes elles, les passades les que venen, són i seran un referent per a les futures generacions”.
La rectificació
Cent per Cent ha tengut l’oportunitat de parlar amb Pep Barceló per telèfon. En una conversa que ha començat amb certa tensió i ha acabat amb cordialitat, l’entrenador ha volgut matisar les seves paraules i (re)contextualitzar-les.
Per començar, Barceló declara, contundent, que “en principi, jo condemn tot el que ha passat i subscric cada paraula del comunicat del CEM. Ja s’ha vist que tota la gent està en la mateixa línia, que aquest és un comportament inadequat d’un president d’una federació”.
D’altra banda, ha volgut admetre que les seves declaracions defensant Luis Rubiales varen ser desafortunades, i empra com a justificació el context de caos informatiu en què es trobava: “En el moment de les meves declaracions, a l’assemblea, just havent sentit la versió del president, va parèixer que tot s’aclaria, però després va resultar que no… Va ser una equivocació, per part meva, voler prendre partit d’una qüestió quan no tenia les versions d’ambdós costats”. Ha aclarit que “na Jenni no havia dit res encara, i després va fer un comunicat dient que se sentia malament, que sentia que l’havien vexat, que l’havien agredida sexualment… I clar, quan ja saps la versió de com se sent l’altra persona, tot canvia”. També ha volgut destacar que les seves declaracions varen ser en directe, no per escrit: “No és el mateix fer un comunicat que xerrar davant d’un auditori”.
Així mateix, fa notar que “estàvem en un ambient que se’ns havia dit, abans de començar, que el president dimitiria, i jo pensava que li estava fent un acomiadament. I sí que vaig voler lloar, com a president, la feina que ha fet de gestió, que no té res a veure amb el seu comportament. Vaig voler lloar-lo en un moment poc adequat, i va ser una altra equivocació”, si bé matisa que “en Luis Enrique també el va felicitar per la gestió i no va passar res”.
Per acabar, Pep Barceló ha fet incís especialment en el fet que, durant l’assemblea, va demanar una votació per a la reprovació dels actes i paraules de Luis Rubiales: “Quan na Jennifer va declarar que se sentia tan malament, vaig decidir demanar una votació perquè l’assemblea, que és l’òrgan que té el major poder de tots de la Federació Espanyola de Futbol, reprovàs el comportament del president, que és el nostre representant. No hi va haver cap altre membre de l’assemblea que ho demanàs”.
Back To Top
Search