Skip to content

Per primer pic en 200 anys una dona a la presidència de Mèxic

El passat 2 de juny Claudia Sheinbaum guanyà les eleccions a la presidència de Mèxic i, per primer cop en 200 anys d’història, una dona ocuparà la màxima responsabilitat del país centreamericà. Amb prop de cent milions d’electors cridats a les urnes, la coalició guanyadora «Sigamos haciendo historia» obtingué un 60% dels vots en un triomf importantíssim per a Mèxic i tota l’Amèrica Llatina. La coalició és integrada pel Moviment Regeneració Nacional (Morena), el Partit del Treball i el Partit Verd Ecologista de Mèxic.
El país centreamericà és una de les grans economies del món, membre del G20, i el 2018 inicià una profunda transformació democràtica amb Manuel Antonio López Obrador al capdavant. Aquest president ha estat sempre una persona molt crítica amb els efectes del “descobriment” i de la colonització espanyola a les terres americanes, cosa que no li han perdonat certs mitjans de la dreta mediàtica de l’Estat espanyol. Amb la nova presidenta la consolidació de la democràcia es pot refermar encara més: posar fi a la corrupció i engegar polítiques valentes per descarbonitzar l’economia, entre moltes altres mesures.
En el discurs de la nit electoral, Sheinbaum va dir coses ben interessants entre les quals cal destacar que, en parlar de la victòria, esmentà que aquesta “ve de lluny, no és d’ara sinó d’una llarga lluita per la llibertat i la justícia, gràcies a l’empenta dels moviments socials, la classe obrera o els estudiants”. També digué que “no arrib tota sola, sinó amb les heroïnes que ens donaren la pàtria, amb les ancestres, mares i netes”; una declaració feminista de dalt a baix.
La victòria referma la continuïtat en la manera de governar que López Obrador posà en marxa fa sis anys, amb l’afegit de disposar d’una dona per primera vegada a les regnes del país, i suposarà continuar removent els elements conservadors de la societat mexicana fins al 2030. És una defensora clara de l’estat del benestar i de la importància de les institucions a l’hora de garantir els drets socials i els serveis públics, ara que es troben qüestionats o en una situació de greu retrocés com en el cas de l’Argentina de Milei.
La guanyadora es comprometé, com va fer el seu predecessor, a garantir els drets dels pobles indígenes i afromexicans, a treballar per la pau, la seguretat i l’aprofundiment de la democràcia, “des de la humilitat i la responsabilitat”.
Claudia Sheinbaum és científica climàtica i això li permet tenir una comprensió profunda de la necessitat de reduir de manera urgent les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Forma part de l’Acadèmia Mexicana de la Ciència i és autora de desenes d’articles de recerca.
És una victòria molt significativa per a la regió, ja que reforçarà el pol progressista. D’aquesta manera Mèxic s’afegeix als governs d’esquerres de l’Amèrica Llatina, amb Lula al Brasil, Petro i Márquez a Colòmbia, Castro a Hondures, Boric a Xile i Arévalo a Guatemala. Serà un dic de contenció davant les polítiques d’extrema dreta de Milei a l’Argentina i de Bukele a El Salvador, que fan autèntics estralls i són una amenaça per a les llibertats. En dates pròximes hi ha eleccions a l’Uruguai, un lloc en què el Frente Amplio té força opcions d’accedir al govern del país.
Aquest article està dedicat a la memòria d’Aurora Picornell i les Roges del Molinar, que han rebut l’atac feixista del president del Parlament Gabriel Le Senne. Memòria, justícia, veritat i reparació!
Back To Top
Search