Skip to content

“Proposarem un referèndum d’independència per a Porto Cristo perquè és una iniciativa que surt de la ciutadania”

Antònia Llodrà (AIPC) presidirà la Junta de Districte de Porto Cristo amb l’objectiu de dotar de pressupost propi i de més competències l’òrgan de govern del nucli costaner. Pel que fa a les aspiracions de convertir el port en un nou municipi, Llodrà assegura que “no pot venir de nou a ningú”.

Presidir la Junta de Districte va ser una condició per formar govern amb MÉS-Esquerra a l’Ajuntament?
No, durant el passat mandat ja vaig presidir la Junta com a regidora a l’oposició. Ara jo repetesc a la presidència i Júlia Acosta torna ser la vicepresidenta. Vàrem ser les dues úniques regidores que ens vàrem postular per ocupar aquests càrrecs durant el ple de la Junta del passat 7 d’agost i es va acceptar. Ara el ple de l’Ajuntament ha ratificat la proposta de la Junta de Districte.

En tot cas, el fet de formar part de l’equip de govern municipal us situa en una posició diferent a la Junta…
Sí, els darrers quatre anys el paper i les decisions que es prenien a la Junta de Districte de Porto Cristo han passat molt desapercebudes. A partir d’ara el nostre objectiu és dotar l’organisme de més competències, de pressupost i de personal perquè pugui funcionar tal com l’entenem tots els representants que en formam part.

Això passa per convertir Porto Cristo en una Entitat Local Menor?
No, no ho plantejam. Sí que hem de renovar els estatuts de la Junta de Districte per poder desplegar tot el seu potencial. Com ja he dit, hem de poder disposar de pressupost i personal propi. Els tècnics i els juristes de l’Ajuntament ja fan feina en aquesta qüestió. No pot passar com fins ara, que els regidors responsables dels diferents nuclis havien de dependre del pressupost i del personal d’altres regidors. Amb els nous estatuts volem posar damunt el paper una determinada manera de funcionar que ja practicam. Ara, com a delegada de Porto Cristo, jo assumesc totes les competències municipals al Port. Des de Cultura, al manteniment dels carrers o la Policia. Tenint tot això en compte, la nova Junta ha de reflectir aquesta estructura amb treballadors municipals que facin feina a Porto Cristo i amb membres de la junta que assumeixin més responsabilitats i capacitat de decisió.

Seria com un ajuntament en petit…  
És el que volem. Així ho contemplen els nous estatuts que vàrem proposar l’any 2019 i que varen quedar damunt la taula del secretari municipal, pendents del vist-i-plau dels tècnics. Durant el passat mandat no es va fer res en aquest sentit. Els nous estatuts varen figurar dins els darres quatre plans anuals d’orenances municipals. Però segueixen sense aprovar-se. Va ser la tònica general dels darrers quatre anys, la Junta de Districte no va interessar. Hi havia consens entre els diferents partits, però no es va avançar gens ni mica en res del que va proposar el ple de la Junta.

Els anhels independentistes d’AIPC segueixen vius?
Sí. Proposarem un referèndum d’independència per a Porto Cristo. És una iniciativa que surt de la ciutadania i m’agradaria que aquest fet es fes evident. Un dels principals objectius d’AIPC és recollir aquesta demanda dels portenys i les portenyes. Volem proposar-la a la Junta de Districte. Crec que aquest ha de ser el camí perquè el referèndum arribi al ple de Manacor.

N’heu parlat de tot això amb els vostres socis de Més-Esquerra a Manacor?  
No ho hem fet com equip de govern. Sí que en vàrem parlar durant les negociacions per la investidura de Miquel Oliver i confiam que la proposta tiri endavant. Els nostres socis són sobiranistes i no seria coherent que s’hi oposassin.

Què n’esperau de la resta de partits manacorins?
En primer terme, la proposta de la consulta perquè Porto Cristo esdevengui un municipi independent s’ha de discutir a la Junta de Districte. Tots els seus membres són portenys i portenyes. I hauran de fixar posicions. Crec que serà representatiu veure com es pronuncien els membres dels diferents partits i després comprovar com casa el seu discurs amb el dels portaveus municipals al ple de Manacor. A Porto Cristo, independentment del partit on militi cadascú, pens que l’esperança de poder convertir-nos en un municipi és generalitzada.

Mentre la independència de Manacor no sigui un fet, com ha de canviar la gestió municipal al Port?
Hem recuperat la capacitat operativa que haviem perdut durant el passat mandat. Ara les decisions es prenen a Porto Cristo i es poden executar perquè la brigada pròpia de Porto Cristo torna ser una realitat, tot i que els treballadors depenen de l’Ajuntament. També funciona la Unitat Territorial de Costes de la Policia, que respon a les prioritats que marcam des de la Delegació de Porto Cristo. Confiam que l’Ajuntament desencalli les propostes d’inversió que la Junta de Districte ha fet durant els darrers quatre anys, com la remodelació de la plaça del Sol i de la Lluna o el condicionament del talús de l’antic pont del riuet, que és una obra inacabada a primera línia.

Veurem passar més cotxes per la costa den Blau?
M’encantaria que pogués ser una zona exclusiva per a vianants, però no és realista. No tornarà a ser una carretera de doble sentit, però necessitam descarregar de trànsit els carrers de Porto Crsito i hem d’oferir almanco una sortida del poble per primera línia. Porto Cristo necessita una nova ronda perquè l’actual ronda de l’Oest no està preparada per assumir el trànsit actual. En tenir aquesta nova ronda, es podrà plantejar restringir completament el trànsit davant la platja.

Se solucionaran els problemes de clavegueram i les inundacions a primera línia quan plou?
Farà falta un nou projecte per a poder refer tot el clavegueram i per instal·lar noves bombes impulsores que tenguin la capacitat d’evacuar el volum d’aigua que s’acumula en aquest punt quan plou amb intensitat. És un macro projecte que implicarà noves obres i que necessitarà que el Govern i el Consell hi aportin fons.

També sou la delegada de s’Illot…
El gran projecte d’aquest mandat a s’Illot és la nova escoleta municipal de 0 a 3 anys. Però també hem d’impulsar la reforma del local de la tercera edat i el pont del riuet necessita mà de metge. A més, feim feina per millorar la neteja i el manteniment.

A Manacor veis possible l’entrada del PSOE al govern municipal?
És un tema que està damunt la taula. La relació d’AIPC amb tots els partits que tenen representació al ple és correcta. És cert que perquè els socialistes entrin al govern s’han d’acostar postures que ara són molt distants. Però la possibilitat existeix i jo no donaria res per fet. En quatre anys poden passar moltes coses.

Back To Top
Search