Skip to content

“Sant Antoni sempre perviurà”

Felip Munar i mossèn Juanjo Llamedo faran la conferència ‘Sant Antoni: del fet religiós al paganisme’ dijous 12 a la Institució Alcover de Manacor

Felip Munar, doctor en filologia i lingüística, i mossèn Juanjo Llamedo, que va estar al convent de Manacor com a frare dominic i que actualment és el rector de l’església Nostra Senyora de l’Esperança a València, oferiran la conferència ‘Sant Antoni: del fet religiós al paganisme’. Serà dijous 12 de gener a la Institució Alcover.

Pretenen fer un viatge a través de la història de la festa de Sant Antoni i de com la cristianització de la celebració s’ha desdibuixat amb el pas del temps. Munar explica que un dels seus objectius “és debatre i apuntalar la festa per tal que la puguem viure” i que no perdem els referents per poder-la estimar. I és que, afegeix el també glosador, només ho podrem fer si sabem “perquè feim un fogueró i perquè torram i perquè surten els dimonis i perquè Sant Antoni està amagat”. Al seu torn, Llamedo creu que de la trobada en “sortirà la idea de què hem de fer per recuperar el sentit original de la festa, que era el de fer costat a la gent amb les seves preocupacions”.

Visió pagana

Durant la conferència, Felip Munar detallarà com ens ha arribat la festa al segle XXI i el motiu pel qual aquesta està en auge. Ho atribueix a què “els joves se l’han feta seva perquè l’han convertida en una neofesta i els patronats han fet molt bona feina”. Tal com s’explica unes línies més amunt, el glosador entén que s’han de donar a conèixer els elements de la celebració per estimar-la i, per això, “que els padrins parlin amb els nets i condueixin com a pedagogus, és importantíssim”, afirma.

Entén que hem tengut la sort de poder viure Sant Antoni “amb aquest enllaç amb l’avior; la gent ho recordava d’una manera màgica que ampliava les fronteres del que havia viscut” i “això influeix en com vivim la festa”. Diu Munar que “Sant Antoni sempre perviurà perquè és una festa atàvica pels elements gastronòmics, però perquè surt gent que estudi els seus elements” i “mentre siguem capaços de recordar d’on venim, garantim la pervivència de fets característics i hi anem afegint petites coses que no traspuen i no fan foragitar els elements bàsics”, l’essència es mantindrà.

Dijous també recollirà idees d’alguns estudiosos, com ara Gabriel Genovard o Carlos Garrido.

Visió religiosa

“La festa ha arribat un moment que no té un plantejament de fons”, lamenta Llamedo. Durant la conferència ‘Sant Antoni: del fet religiós al paganisme’ parlarà de la figura del sant com a persona i de la significació religiosa.

I és que, explica, “era una persona que intenta viure els valors de l’evangeli al màxim dins un context que és el seu, aproximadament al segle III, amb una sèrie d’inquietuds i respon de forma molt valenta”. I continua: “La retirada al desert va causar un impacte que va ser molt acollit i significatiu, va ser conseller de molta gent de l’època i va intervenir en diversos conflictes, a més de ser el primer que va fer la primera regla monàstica que es coneix”.

Una idea que queda difuminada perquè “al llarg del temps s’ha desfigurat perquè s’han introduït coses que enfosqueixen la figura de Sant Antoni”, lamenta.

Back To Top
Search