skip to Main Content

Sant Antoni, suspès per segon any consecutiu

La normativa vigent per contenir la pandèmia prohibeix de manera específica els foguerons i obliga a controlar l’aforament en  tots els esdeveniments, la qual cosa no permet celebrar les festes com els altres anys. Per això, Patronat i Ajuntament han decidit cancel·lar les celebracions.

Unes setmanes més enrere semblava que aquest 2021 es tornaria a gaudir de Sant Antoni després d’un any en blanc. Ho anunciàvem amb entusiasme i rebombori. Semblava que la Covid donava treva i el Patronat perfilava els darrers detalls: imatge de la dessuadora presentada i programa a punt d’imprimir. Però un canvi de tendència en la pandèmia ha suposat una gerra d’aigua freda pel poble de Manacor, que suspèn per segon any consecutiu les festes més esperades del mes de gener.

Tot i estar pendents de l’evolució sanitària, “la idea del Patronat era fer les festes”, afirma el seu president, Antoni Gomila. Una intenció que es va veure interrompuda amb la publicació de la nova normativa al BOIB. Va ser en aquest moment, que varen decidir de manera conjunta amb l’Ajuntament suspendre la festa perquè les noves mesures “no deixen fer Sant Antoni com el coneixem i com les hauríem de fer”. Realment, es prohibeix de manera específica fer els foguerons i que s’habilitin zones perquè la gent pugui menjar i beure. Per ser més concrets, cal apuntar que la normativa estableix que quan la incidència ens fa declarar el nivell 3 d’alerta o un de superior s’ha de controlar l’aforament de tots els actes que se celebren a l’exterior, com poden ser les revetlles, els concerts, les ballades populars i els sopars a la fresca.

S’anul·la “el bessó de la festa”

No ho donen tot per perdut. És ver que “les festes tradicionals i populars estan suspeses, però els actes que vesteixen les festes com pot ser una conferència o una presentació sí que es pot fer”, explica Gomila. El que s’ha anul·lat és “el bessó de la festa, que són aquells actes multitudinaris i populars”. Per tant, no hi haurà completes. Tampoc foguerons ni assaig dels goigs ni primer ball. Res que s’hagi de fer amb restriccions i limitacions.

No aposten per un Sant Antoni descafeïnat. Antoni Gomila reitera que les festes s’han de fer com les coneixíem fins ara i si no és possible, s’haurà de tenir paciència.

Miren amb il·lusió cap al 2023

Com bé es llegeix al primer paràgraf d’aquesta pàgina, al Patronat de Sant Antoni de Manacor li faltaven poques coses per poder donar el tret de partida a les festes. Ho duien preparant des del mes de setembre. És per aquest motiu, que l’augment exponencial de casos positius, l’arribada d’una variant més contagiosa i la nova normativa emesa pel Govern de les Illes Balears els ha agafat per sorpresa. “Som els primers que hem rebut la gerra d’aigua freda, perquè pareixia que tot estava més controlat”, diu Gomila.

Amb l’escenari actual, assegura que des del Patronat estan “molt trists”. Ara bé, tenen les esperances clavades en l’any que ve, l’any 2023. “Pensam si haurà fuit la pandèmia i podrem fer les festes; estam il·lusionats per tornar, però lamentam que enguany no sigui possible”, comenta el president.

Back To Top
Search