Els premis 31 de Desembre que anualment atorga l’Obra Cultural en la seva Nit de la Cultura giraren en torn de dos eixos fonamentals: l’any Llull, que encetam aquesta setmana, i el record a Climent Garau, que va ser president de la institució en els anys setanta i que fou recordat per Jaume Mateu, actual president de l’OCB en el seu discurs inaugural.
La Nit de la Cultura, però, tengué aires molt manacorins. Al costat dels principatins Blaumut i dels felanitxers de Vers endins, també actuaren a la gala els Roig!, finalistes dels premis Sona9 d’enguany. La gala, a més, era presentada per l’actor Joan Miquel Artigues. No obstant això, el vertader protagonista manacorí de la Nit de la Cultura va ser Gabriel Barceló Bover. El director i fundador de l’Escola de Mallorquí, dibuixant, escriptor, genealogista i activista cívic i cultural va veure reconeguda la seva trajectòria vital amb el premi Josep Maria Llompart, que s’atorga a una persona que hagi destacat per dedicar-se a la normalització de la llengua i la cultura catalanes, i a l’aprofundiment de la identitat nacional en l’àmbit de les Illes Balears. Barceló rebé el guardó de mans del president de la delegació manacorina de l’OCB, Jordi Caldentey.
En el seu discurs, Barceló recordà que “cada poble llaura el seu futur i sense el conreu de la llengua no hi ha cultura, i sense cultura no hi ha país”. Amb to solemne i abrandat, Barceló s’adreçà seguidament als governants del país i els demanà que “no escatimeu esforços en la defensa i la promoció de la nostra llengua i de la nostra cultura. No temeu les quatre barres vermelles, perquè són les bigues que aguanten el sostre de la nostra identitat”.
A l’acte hi acudí una nombrosa expedició manacorina, liderada per Catalina Riera, delegada de Normalització Lingüística, i Antònia Llodrà, delegada de Cultura de l’Ajuntament de Manacor. No hi va ser present el batle Pedro Rosselló.
La Nit de la Cultura, que va ser transmesa en directe per IB3 i pel Canal 33, acabà amb el cant de la Balanguera.