skip to Main Content

“S’ha fet visible que no és cert que la majoria de la població estigui a favor de la ZPR”

José Antonio Argiz (Lucerna, Suïssa, 1968) és un clàssic de la dreta manacorina i és director de seguretat integral. Des del mes d’abril és també l’alma mater, i pater, de Digital Manacor, i la cara visible de Plataforma per Manacor, l’associació que ha arreplegat 2.300 signatures contra la ZPR.

Més de 2.300 signatures presentades contra la ZPR. Són moltes. Us ho esperàveu?
Estam molt contents i satisfets, perquè els manacorins som molt individualistes i ens costa moltíssim moure’ns. I ja no en parlem si a més hem de donar els nostres nom i llinatges, el DNI i per paga haver de firmar. L’únic precedent que hi havia fins ara era el de les signatures que es varen recollir per demanar la construcció d’un skatepark i, encara que es varen recollir per internet i podia firmar gent de tot Mallorca o Espanya, no arribaren a recollir-ne ni 700. Un altre exemple, i per posar en valor les gairebé 2.400 signatures recollides: m’agradaria recordar que a les darreres eleccions municipals Podem va obtenir 813 vots, AIPC/SYS, 1734; el PI, 2.264; i el PP, 2.363 (4 regidors que suposen el 15,4 del total de vots emesos).

Amb quins arguments defensau la vostra postura?
Els polítics hi són, o hi haurien de ser, per facilitar la vida als ciutadans i no per complicar-los-la encara més (i no entraré ara a comentar les conseqüències econòmiques i de tota casta que la Covid ha suposat per a comerciants, empresaris i ciutadans en general, perquè crec que tots en som conscients) i la realitat és que, per un costat ens falta temps des que ens aixecam fins que ens colgam i, per un altre, que el moment actual no és un moment per fer experiments. Dit d’una altra manera, els experiments que els facin amb gasosa o amb els doblers personals del senyor batle i de la resta de regidors de l’Ajuntament. Als ciutadans no se’ns pot demanar que per anar a comprar al centre deixem el cotxe a una distància que ens suposarà, en el millor dels casos, perdre més de mitja hora entre anar, comprar i tornar, sobretot si tenim en compte que si vas a un centre comercial o a una gran superfície hi ha aparcament de sobra. El que hauria de ser prioritari per a l’equip de govern és la creació d’aparcaments i, de fet, aquesta era una de les promeses amb què el partit del batle i els seus es presentaren a les eleccions. Per exemple, ara que l’Ajuntament disposa de tants de doblers podria comprar perfectament un parell d’edificis per la zona del Pou Fondo, que està tan degradada, i habilitar-los com a aparcaments.

Quines conseqüències esperau que tengui aquesta arreplegada de firmes? N’ha tenguda cap, ja?
De moment hem aconseguit una cosa molt important: s’ha fet visible que, en contra del que ens intentaren vendre en el seu moment l’Ajuntament de Manacor i tots els mitjans de comunicació, no és cert que la majoria de la gent estigui a favor de la ZPR, sinó que n’hi ha molta que hi està totalment en contra. També s’ha pogut veure que la unanimitat que hi havia entre tots els partits polítics amb representació a l’Ajuntament a favor de la ZPR deixava sense veu molts de ciutadans que no es poden sentir representats per cap dels 20 regidors ni del batle. A més, amb aquestes firmes també s’ha aconseguit que el PP hagi canviat de discurs. La presidenta del PP de Manacor i també portaveu a l’Ajuntament va dir fa pocs dies públicament que “s’ha de fer marxa enrere a la ZPR i fer un altre projecte més lent i consensuat”.

Us heu pogut reunir amb el batle o amb el delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, per parlar-ne?
No, però esperam que ens telefoni. De fet, estam a l’espera que es respongui la instància que acompanyam amb les signatures i en què reiteram la petició de l’anul·lació de la ZPR.

José Antonio Argiz és el líder de Plataforma per Manacor? Tenint en compte la teva trajectòria personal podríem dir que es tracta d’un nou partit a la dreta del PP?
Si, he estat la persona que ha posat en marxa la recollida de les firmes des de la plataforma ciutadana o cívica, si en vols dir així, que du el nom de Plataforma per Manacor. La recollida de firmes contra la ZPR és una acció transversal ja que contra ella hi han signat persones d’ideologies diverses.

Tendrà espai Plataforma per Manacor entre Vox, Ciutadans, Nou Ordre Manacor, PP i PI? No valdria més cercar ponts d’unió per recuperar majories per a la dreta? Què us diferencia d’aquests partits? O són diferències personals, més aviat?
Plataforma por Manacor no s’ha presentat com a partit polític i, si un dia ho fes, Cent per Cent seria un dels mitjans de comunicació que ho sabria primer.

Quines són les línies bàsiques que marquen el full de ruta d’aquest nou partit? Diries que és d’extrema dreta? Es presentarà a les pròximes eleccions? Quants d’afiliats té, ja? Hi ha qualque peix gros disposat a finançar-lo?
Em remet a la resposta anterior.

A banda de Plataforma per Manacor, també ets l’amo de Digital Manacor. No t’embullaràs, fent d’informador i polític alhora?
Plataforma per Manacor, com ja he dit anteriorment, no s’ha presentat com a partit polític, però si un dia ho fes no veig que això pugui representar cap problema, ja que tots els mitjans de comunicació de Manacor tenen una marcadíssima tendència ideològica.

Com pot dir-se independent un mitjà el propietari del qual és el líder d’un partit polític?
Ser independent és no dependre de ningú i Digital de Manacor, a diferencia de tots els altres, i ho repetesc, tots els altres mitjans de comunicació ja existents a Manacor, no cobra ni un cèntim d’euro ni de l’Ajuntament de Manacor, ni del Consell Insular, ni del Govern balear, ni de cap altra institució. Més que res perquè un servidor no en visc, sinó que visc del sou que cobr de fer la meva feina. Més encara: Digital Manacor em costa doblers, però aquest digital va néixer per la mateixa raó que Plataforma per Manacor: per cobrir un forat, inexistent fins ara però molt necessari i perquè tots aquells que no tenen veu ni se senten identificats amb cap dels mitjans existents tenguin almenys una alternativa per poder triar.

Ets conscient que publicant exclusivament en espanyol menysprees la llengua pròpia de les Illes Balears i contribueixes al seu afebliment o possible desaparició? O és precisament per això, que ho fas?
Que Digital Manacor s’adreci a la gent en castellà, un idioma que la majoria entén, no vol dir que es discrimini altres idiomes. Tothom que entén el català entén també l’espanyol, però no obstant això no tots els que entenen l’espanyol entenen el català i, com a mitjà de comunicació, el que volem és que com més gent ens llegesqui, millor.

Vols afegir res més?
El batle i el seu equip de govern sempre s’omplen la boca de transparència, de voler fomentar la participació dels ciutadans i d’escoltar-los. Ara tenen l’oportunitat de demostrar que totes aquestes paraules no eren per figurera i, precisament per això, vaig demanar al batle durant l’Assemblea Ciutadana que si no volia derogar la ZPR que almenys fes una consulta popular d’aquestes que tant reclama per a Catalunya. Aquest pacte de MÉS-ERC, PSOE i Podem em recorda massa vegades el despotisme il·lustrat del segle XVIII: “Tot per al poble però sense el poble”. Ara tenen l’oportunitat de demostrar que jo, i els qui puguin pensar com jo, estam equivocats!

Back To Top
Search