skip to Main Content

“Si els més petits no ens organitzam, tendrem difícil sobreviure”

Joan Llull (Manacor, 1964) treballa a foravila, juntament amb la seva dona, Petra i el seu fill, Jordi. Parlam amb ell sobre aquest projecte familiar, ecològic i local i sobre els més de trenta anys de dedicació al món de la pagesia.

Com comences a fer feina al camp?
Venc d’una família de tradició pagesa i això sempre ajuda a fer que et puguis introduir en el món de la pagesia. No fa tota la vida que m’hi dedic però pràcticament.

Havies fet altres feines abans?
Abans havia fet feina pel Consell de Mallorca, en la recuperació de camins antics, però van ser pocs anys.

Quina filosofia de feina seguiu? Feu agricultura ecològica?
Sí. Nosaltres vam començar-hi fa estona per ideals. Al principi era difícil però ara s’hi pot viure. Hi ha gent que actualment consumeix ecològic per moda però generalment, la gent que menja ecològic ho fa per salut. En el futur, els pagesos petits ens haurem d’organitzar perquè les grans superfícies s’han adonat que hi ha un negoci i a poc a poc estan introduint productes ecològics en el seu mercat. Si els més petits no ens organitzam, tendrem difícil sobreviure.

Com és el vostre dia a dia?
Nosaltres anam a vendre al mercat tots els dimarts i els dissabtes i també fem caixes per vendre de manera directa. Els dies de mercat ens aixecam a les 4.30 i hi estam tot el dia. Els altres dies dedicam tot el temps que podem aquí, a la terra. Nosaltres sembram poca superfície però tenim producte molt variat. El que demanda el mercat és tenir molta varietat.

Utilitzau poca maquinària, no?
Sí, no tenim gran maquinària i fem feina bastant manual. Per exemple, regam per manta, que és com es feia antigament. Això vol dir que regam per terra. Ara tothom ha posat goteig, que és un sistema de reg més eficient, aquest du molta feina però nosaltres aquí a Sa Vall encara ho mantenim.

Què diries que és el millor i el pitjor del món agrícola?
Això t’ha d’agradar, això es diu sempre i és així perquè és molt esclau. Sempre hi ha feina, és una cosa constant i no tens llibertat ni un horari fix però alhora fas feina per tu.

I de l’agricultura ecològica?
Per jo tot són avantatges. Crees salut, cuides el medi ambient…A petita escala, també dones feina a molta gent, és també una qüestió social.

Creus que hi ha suficient suport institucional?
Si el producte es pot vendre, no hi ha problema en rebre o no subvencions. Una bona iniciativa seria poder vendre productes ecològics a les escoles i als hospitals. Anys enrere es va intentar però no va funcionar. Falta finançament i millor organització. Això sí, el meu al·lot ha estudiat i ara volem demanar l’ajuda de jove agricultor.

Back To Top
Search