skip to Main Content

“Si m’entrén fort i bé, puc quedar entre els primers”

Joan Mir (Petra, 2008), fill del propietari del bar 105, és campió de Balears de moto de trial. Ara, competeix al campionat estatal i creu tenir possibilitats de quedar en bona posició. De fet, a la primera cursa, que va tenir lloc a Astúries, va quedar segon.

Com està anat el campionat estatal? Com vares quedar a la primera cursa, a Astúries?
Molt bé. Vaig quedar segon. Hi havia molt de fang, aigua i estava un nerviós. Va ser un difícil perquè la primera volta em va anar molt malament, però a la segona ho vaig poder recuperar. La dificultat és que nosaltres entrenam en terreny sec i allà era amb aigua. No m’esperava quedar segon, em vaig sorprendre.

Com creus que acabaràs?
Crec que si entren fort i bé, puc quedar entre els primers. Per fer campió, hauria de guanyar la cursa de Castella i Lleó, i a Barcelona quedar entre el primer i el segon. Però també depèn dels altres.

També competeixes a altres campionats?
Sí. Ara també estic amb el de Catalunya Open i Catalunya Nen. A aquests el nivell és més alt i el trial és més difícil que no al campionat d’Espanya.

Amb 12 anys, ja has guanyat altres campionats. No és així?
Els campionats de Balears a TR4 i TR3. Al primer ens ho vàrem jugar tot a la darrera cursa, va ser difícil perquè plovia. I al segon, ens va agafar la pandèmia, i per això només vàrem fer dues de les cinc curses i vaig quedar primer a les dues.

Per què vares començar a competir amb moto de trial?
Perquè vaig veure el meu tio Mateu que entrenava amb les motos i em va agradar. Em varen regalar una bicicleta de cros. Vaig començar amb 4 anys el motocròs; als 6, amb bicicleta de trial; i als 10, amb moto de trial.

Com es puntuen les curses?
Es tracta de pujar roques, pedres i troncs intentant no posar els peus a terra. Et conten fins a tres peus, i si et cau la moto, caus tu o fas marxa enrere, se’n conten cinc. El que fa menys peus, és el que guanya.

Has d’entrenar molt? Com ho fas?
Sí. També has d’anar al gimnàs o fer bicicleta. Jo entrén a trial tres o quatre dies a la setmana, dos dies vaig a CrossFit i algun dia amb bicicleta o bicicleta de trial. I entren a Sant Joan, a Porreres, a Felanitx i a Petra. Ara estic amb el Club Motorista Porrerenc.

Què és el que més t’agrada?
Que et relaxes, desconnectes de les coses dolentes i fas esport.

És un esport perillós?
Depèn del nivell. Si ho comparam amb un altre esport, sí. Qualque vegada pas pena, sobretot quan m’he de tirar des d’una roca. El més difícil seria anar de davant a darrere i aguantar l’equilibri. He sentit por a algun entrenament, quan em marquen alguna cosa més difícil. A les carreres, no. Només nervis per veure com anirà.

De més gran, què tens pensat fer?
Tenc pensat fer el campionat del món i estudiar nutricionista. Però entrar al campionat del món has d’entrenar cada setmana trial, gimnàs i bici. És més difícil que el d’Espanya.

Back To Top
Search