Skip to content

“Si la gent es coneix, la música es mou”

Lau Puig (Manacor, 1997) és el president dels Encontres Orquestrals de les Illes Balears que enguany se celebra al nostre municipi, un fet que l’hi fa especial il·lusió. Ens explica com serà el resultat “d’hores i hores” d’assaig que es podrà gaudir el pròxim 9 de setembre a l’Auditori de Manacor.

Manacor es convertirà en seu musical des de dia 3 fins al dia 10 de setembre. I és que acull el IV Encontre Orquestral de les Illes Balears, del qual n’és president el manacorí Lau Puig. Durant aquestes jornades, un total de 68 músics de les Illes, de la península i d’Itàlia es concentraran al municipi per rebre una formació específica en el seu instrument amb professors especialistes. A més, assajaran dia i nit amb l’objectiu de muntar un gran concert. Sota la batuta de Miguel Romeu, faran sonar les notes de l'”Obertura Foners” del local Antoni Parera Fons, la “Suite de l’Ocell de Foc” d’Igor Stravinsky i la IV Simfonia de Piotr Ilitx Tchaikovsky. Aquest, serà interpretat a l’Auditori de Manacor dia 9 i al Trui Teatre de Ciutat l’endemà.

Enguany, però, van més enllà de només fer un concert amb tota l’orquestra. Hi ha novetats. Puig explica que varen “decidir que a Manacor s’havia de fer qualque cosa més, i per això hi haurà tres concerts de cambra amb un repertori de compositores que actualment està desaprofitat”. Aquests es podran sentir al Claustre, a la Torre dels Enagistes i a l’església de Porto Cristo.
A més a més, l’encontre és un punt de trobada entre els i les joves músics. Una activitat molt necessària, ja que “si la gent es coneix, la música es mou”; i si la música es mou, “sorgeixen nous projectes”, afirma Lau Puig.

Tot i això, la música va molt més enllà d’aquelles persones que la fan possible. Arriba a un públic que escolta i s’emociona. I, en part, també és una de les metes que s’han posat els joves d’entre 16 i 26 anys que ompliran el municipi amb el so dels seus instruments d’aquí a dues setmanes. Com bé assegura el president dels Encontres Orquestrals, una de les seves intencions és “difondre la música tan poc escoltada dels compositors mallorquins i dels menys escoltats”.

De què serveixen els Encontres?

Puig explica que l’orquestra jove “és un lloc de formació com a músic i com a persona”. Perquè és l’aplicació pràctica del que han après al Conservatori i una preparació pel que els hi vendrà en un futur. “És el pas intermedi” entre l’escola i la vida real.
Per això, fan una selecció prèvia. Els integrants de la formació han de passar unes audicions, tal com hauran de passar si el dia de demà volen entrar a una gran orquestra. Cada dos anys, es fa una renovació sencera de la plantilla: independentment del nivell i de l’antiguitat, s’han de tornar a presentar a les proves. I enguany ha estat un d’aquests moments. El manacorí s’ha encarregat de coordinar el tribunal avaluador i es va topar amb la sorpresa dels seus integrants: “no s’esperaven tant de nivell”.

“Capital de la cultura i la música”

Que el IV Encontre sigui al municipi no és en va. A Lau Puig li “feia molta il·lusió”. A més a més, assegura que “Manacor hauria de ser la capital de la cultura i de la música de les Illes Balears”, ja que “la gent de Manacor ho té molt bo de fer organitzar-se, és com un camp de cultiu d’on surten batucades, una banda de música espectacular, el conservatori, el teatre i un llarg etcètera”. A tot, s’hi afegeixen els nombrosos cantants, cantautors, grups, poetes i artistes en general.

Back To Top
Search