skip to Main Content

“Un llibre interessant per conèixer-nos com a poble”

Josep Ramon Santiago ha editat el llibre Llegendes manacorines de Rafel Ferrer Massanet amb anotacions i normalitzant usos lingüístics, el qual presentarà i explicarà dia 21 d’abril a la biblioteca de Manacor

El filòleg manacorí Josep Ramon Santiago ha editat el llibre Llegendes manacorines de Rafel Ferrer Massanet. Al principi, però, tan sols havia de fer un pròleg per l’obra, tal com l’hi havia proposat el director de la Nova Editorial Moll, Tomeu Canyelles. Ara bé, assegura, “que quan vaig començar a llegir l’obra vaig veure que valia la pena fer-ne una edició i en el meu cas ha consistit a fer una sèrie de notes i també normalitzar certs usos lingüístics perquè aquest llibre es va editar als anys 80”. Amb la lectura va considerar que era necessari repassar l’ortografia, així com algunes expressions i paraules “que són vivies en la població major, però que no han estat recollides ni en el Diccionari Català Valencià Balear ni al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans”.

Tot i aquesta tasca, Santiago també s’ha encarregat de fer una introducció “de caràcter local i global”, afirma. I és que considera que “aquestes històries haurien estat possibles en altres contextos”. En l’esmentat apartat, el filòleg també ha volgut plasmar què entén les llegendes com a “relats locals perquè estan contextualitzades a Manacor i parlen de la malaltia, la mort l’amor i la gelosia, uns temes que afecten a tothom i ens haurien de donar conhort perquè ja passava tradicionalment”.

“Una vigència líquida”

Josep Ramon Santiago reitera que les llegendes que es recullen en el llibre de rafel Ferrer Massanet “tenen una vigència líquida malgrat que faci un segle dels fets reals i de l’existència dels personatges que hi surten”. Una vigència, diu, que ens és llunyana, però que ens ajuda a entendre el nostre passat més pròxim i conèixer tant les curolles com les preocupacions que tenien els nostres padrins i repadrins.

De les deu històries que apareixen a les pàgines de Llegendes manacorines, n’hi ha una que li va cridar especialment l’atenció, es tracta de “La por de Manacor”. “Resulta que per alguns barris de Manacor a vegades hi sortien persones amb un llençol a sobre i anaven a fer xivarri i a pegar ensurts a la gent, a aquesta gent les deien les pors”, recorda.

Medicina popular

L’obra de Ferrer Massanet, però, no només inclou les llegendes manacorines. Santiago afirma que “són el plat principal”, però hi ha “una segona obra” dins el llibre.

En aquest cas es tracta d’un tríptic de curanderos manacorins, el que el filòleg considera “molt interessant per saber com funcionava la medicina popular a finals del segle XIX i principis del segle XX”.

“Conèixer-mos com a poble”

Dijous 21 d’abril, a les 19.00 h, es presentarà la nova edició de Llegendes manacorines a la biblioteca de Manacor. A l’acte hi assistiran el director de la nova editorial Moll, Tomeu Canyelles; la filòloga Magdalena Gelabert; el fill de Rafel Ferrer Massanet, Antoni Ferrer; i el filòleg i editor Josep Ramon Santiago. Un esdeveniment que, com comenta, servirà “per explicar el procés i presentar el llibre en societat”.

Afirma que “és un llibre molt simpàtic, bo de llegir i interessant per conèixer un passat recent que se’ns fa llunyà, un llibre interessant per conèixer-nos com a poble i comunitat”.

Back To Top
Search