Skip to content

Un poble de rondalla

El gegant de La roca del Castellet, la bruixa Joana i en Bernadet de La flor romanial són les tres figures que engalanen el municipi en la segona edició del Manacor Encantat.

La màgia i la fantasia tornen a ser les protagonistes dels carrers del municipi en la segona edició del Manacor Encantat. Enguany s’han instal·lat tres figures. La bruixa Joana de la rondalla La cova de na Joana, que fa 4’5 metres i està a la plaça de la Bassa, i el gegant de La roca del Castellet, que fa 7 metres i està ubicat a la plaça de les Verdures, fetes per Sebastià Riera Pocoví. També trobam una àguila de 5 metres colcada per la figura d’en Bernadet de La flor romanial al passeig de Na Camel·la, elaborada per Antoni Galmés. En aquest cas, cal dir que a l’escultor li “feia molta il·lusió” fer l’escultura, “però era molt complicada de fer” perquè “tot el pes s’havia d’aguantar amb el centre de gravetat desplaçat: s’aguanta amb una cama, però no està centrada sinó que pràcticament està en l’aire”.

La tasca dels escultors ha duit mesos de feina i investigació. De fet, Sebastià Riera Pocoví comenta que la primera idea no era la que s’ha materialitzat, sinó que tenien pensat “crear un recorregut i que es pogués interactuar amb els personatges, però anàvem a moltes figures i teníem molt poc temps”. Amb la decisió presa, ara ja fa cinc mesos, “vàrem mirar tots els dibuixos que hi havia en l’àmbit de rondalles i dels discs de música, després em vaig informar de la vestimenta tradicional d’aquell temps i de com podrien anar la bruixa, també el gegant va vestit com un pagès”. Això, diu, per cercar inspiració i elaborar-ne el disseny.

A continuació, arribava el moment de posar-se a crear. Un procés que implica fer plànols i dibuixos. Després es fa l’escultura. La feina més feixuga ha estat els dos darrers mesos, tant per Galmés com per Riera. Precisament és ell qui assegura que algun dia han fet 13 hores de feina i no han aturat durant els caps de setmana. Han hagut de fer feina a contracorrent.

Orgullosos de l’èxit

Els dos artistes i el departament de Comerç de l’Ajuntament estan orgullosos del resultat final. “Aquest cap de setmana hi ha hagut molta festa a Manacor”, recorda la delegada de Comerç, Maria Antònia Truyols. Al seu torn, Sebastià Riera Pocoví explica que han fet “un sacrifici molt important treballant amb productes tòxics, el que et desgasta, però quan veus la gent que està tan contenta, que et donen l’enhorabona i ho exposen a les places, et sents orgullós”. Una idea semblant a la d’Antoni Galmés, qui afirma que després de l’esforç, està “molt content del resultat i de la rebuda que ha tengut, que és la cosa important”.

Cal destacar que hi ha dos objectius paral·lels al Manacor Encantat. Des de la regidoria de Truyols pretenen “dinamitzar el comerç i el producte local”. Des de l’òptica dels artistes, a aquest s’hi suma el fet que “els al·lots petits al·lucinin en veure la bruixa o el gegant i que els adults es tornin a sentir infants”, explica Riera Pocoví.

Les figures estaran exposades durant tot el mes de març i juny. Una edició de la campanya que arriba amb dues novetats. Una és que cada dissabte sortiran els gegants, gegantons i caparrots de l’Associació Cultural Sant Domingo a les cinc del capvespre. L’altra, que els comerços que obrin els dissabtes capvespre regalaran als que comprin objectes vinculats a les rondalles mallorquines i contes de les rondalles.

Back To Top
Search