Skip to content

La botiga de Càritas, despertant consciències

Roba de segona mà, juguetes reciclades a partir de 20 cèntims, teixits del Senegal de colors llampants, cadires i taburets cordats, i roba de la llar i objectes de regal fets amb paper i roba reciclats. Aquesta és l’oferta de la tenda solidària de Càritas. Quasi tot a preus de ganga (la majoria dels productes costen entre 1 i 8 euros), les peces de vestir higienitzades amb els mateixos aparells que s’utilitzen als quiròfans i una presentació impecable.
No caldrien més arguments per convèncer bona part dels consumidors, però encara no hem esmentat el de més pes per als impulsors del projecte. I és que la filosofia de la botiga de Càritas no té res a veure amb el consum de masses, l’objectiu és posar a la venda els articles que s’elaboren en les tallers d’inserció social i laboral de l’entitat. I per si l’abast social del projecte no és suficient per als consumidors més responsables, convé no oblidar la contribució mediambiental de la botiga a través del reciclatge i la reutilització.
Parlam d’aquest projecte solidari amb la treballadora social Antònia Socias i quatre de les voluntàries de la botiga: Margalida Oliver, Francisca Mateu, Dolors Sureda i Magdalena Vives. Ens expliquen que la tenda, situada al número 28 del carrer Pou Fondo, es va inaugurar el març de l’any passat, que és un dels 13 establiments de la Xarxa de Botigues Solidàries de Càritas a Mallorca, i que és un dels que té un volum de vendes més elevat.
Tanmateix l’assignatura pendent d’aquest projecte social continua essent la difusió. Antònia Socias i les voluntàries de la botiga estan convençudes que encara hi ha molta gent que no els coneix i això fa pensar que queda molt potencial per explotar.
La majoria dels clients de la tenda són de nacionalitat estrangera (sobretot magribins i sudamericans). En canvi a la botiga d’Artà, situada en un carrer més comercial, les vendes es realitzen sobretot entre els turistes.
Les voluntàries expliquen que hi ha hagut gent que en veure els baixos preus dels productes han preguntat si hi podia comprar tothom a la botiga o si està oberta només per a persones amb una situació econòmica difícil.
“De cap manera”, la tenda està oberta per a tothom. “Com més venem millor, perquè els ingressos ens donen la possibilitat d’oferir més beques de feina i contractes de treball”, aclareix la treballadora social.

Bona Traça
La tenda funciona gràcies al treball de les prop de 25 voluntàries que fan torns perquè la botiga pugui estar oberta de dilluns a dissabte. I la xarxa de botigues de l’entitat permet donar una sortida als productes elaborats als tallers d’inserció laboral de Càritas. Actualment hi ha cinc tallers en funcionament, un d’ells -el batejat amb el nom de Bona Traça- està ubicat a Manacor. Es tracta d’una activitat adreçada a dones amb manca d’habilitats laborals. Les participants inicien un procés que els ha d’aportar unes habilitats socials, a través de l’aprenentatge de castellà i català, per exemple; i unes habilitats laborals, en aquest cas se’ls ensenya a cosir i a cordar, i a canvi reben una beca de treball que els permet tenir uns ingressos. De Bona Traça en surten sobretot productes per a la llar: davantals, gallines que fan de pes per aguantar les portes, llevadors, coixins… i cadires i taburets cordats. Les tapisseries de Manacor que ens donen les teles, ens són de gran ajuda, destaca Antònia Socias.

Els colors del Senegal
Al mostrador de la botiga criden l’atenció les teles de colors vius arribades des del Senegal. Són els productes del taller Koluté: bosses, turbants, objectes de decoració…, elaborats per homes senegalesos, perquè en aquest país africà tradicionalment han estat sempre els homes els encarregat de cosir, explica una de les voluntàries de Càritas. Koluté és un terme de la llengua wolof , que parla una gran part de la població del Senegal, i vol dir “confiança”. “Precisament, a partir de la confiança mútua de Càritas Mallorca i Càritas Senegal va néixer aquest projecte de col·laboració d’ambdues entitats iniciat l’any 2007 davant la massiva presència de ciutadans del Senegal arribats a Mallorca, molts d’ells en pastera, per tal d’acollir i acompanyar els nouvinguts”. La importació de les teles directament des del país africà no permet que aquests productes puguin tenir un preu tan reduït com els que s’elaboran a partir de materials reciclats.
A la tenda de Càritas també s’hi poden adquirir juguetes reciclades. Aquest és un dels tallers més veterans. Des de l’any 1999, l’entitat dóna una oportunitat de feina i inserció a persones amb dificultats que són les que s’encarreguen de triar, arreglar i empaquetar les juguetes que arriben majoritàriament de donacions dels ciutadans. El quart taller de Càritas és el de paper reciclat, en aquest s’elaboren capces, quaderns, agendes, imants per a la nevera…
Roba de segona mà
I completa l’oferta de la botiga el taller de roba de segona mà. Després d’una tasca de triatge que separa les peces que es poden posar a la venda de les que s’han de reciclar, la roba arriba a la botiga perfectament planxada i netejada de bacteris a través de la mateixa tecnologia que utilitzen els hospitals als quiròfans. S’hi pot trobar una mica de tot, també productes sense estrenar donats per botigues que han liquidat estocs. A més l’oferta varia cada setmana, explica una altra de les voluntàries. Aquest taller també funciona a través de beques de feina remunerades, però a més ha permès la contractació de transportistes que són els encarregats de fer arribar la roba setmanalment a les botigues.
Des de Càritas recorden la importància que tenen les donacions de roba per al funcionament d’aquesta activitat. Les peces de vestir, que no es posen a la venda mai a la mateixa ciutat on han estat donades, es poden entregar al taller Bona Traça (c. Bon Jesús, 66) en horari de dematí, i també a les saques que hi ha a les parròquies dels Dolors, Sant Pau i Crist Rei.
Ara a l’estiu l’horari de la botiga és de dilluns a dissabte de 10 a 13 hores. Però durant l’hivern està oberta també els capvespres.

DSCF6428 DSCF6429 DSCF6435 DSCF6433 DSCF6432 DSCF6431

Back To Top
Search