“Transmeten passió i il·lusió perquè estimen el que fan.”
Diu Catalina Riera, delegada d’Educació i futura batlessa de Manacor: “Consider molt important la tasca de tot el voluntariat i aquestes associacions en són un bon exemple.” Per a ella hi ha una sèrie de valors que destaquen: “Transmeten passió i il·lusió perquè estimen el que fan. Hi dediquen molt d’esforç i temps” Per acabar, reconeix la importància que tenen pel poble de Manacor: “Sense cap dubte, contribueixen al fet que Manacor segueixi sent referent en cultura”.
“La seva col-laboració és indispensable per nosaltres”
La delegada de Cultura, Antònia Llodrà, per la seva part, diu: “La feina que fan les associacions d’Amics en el municipi de Manacor és una tasca molt important a nivell de divulgació i participació, pel que fa al nostre patrimoni material e immaterial”. Destaca que a través de les activitats que fan: “Aconsegueixen que fins i tot, gent que no conegui el Museu, la Institució Alcover o l’Escola de Mallorquí els visitin.” Continua: “És sempre una tasca voluntària que des de l’Ajuntament agraïm totalment; la seva col-laboració és indispensable per nosaltres” Se’n mostra agraïda perquè reconeix que no sempre és fàcil: “Quan parlam d’associacions sempre hi ha gent que s’ha d’implicar molt.”
“Potencia la part cultural de l’Escola”
Segons Emma Terés, directora de l’Escola de Mallorquí, l’Associació d’Amics, “ha servit com un suport per potenciar tota la part cultural de l’Escola”. Terés posa com a exemple “les sortides que fan a diferents pobles, que em recorden una mica els cicles que es feien antigament com ara ‘Coneguem Mallorca’ o ‘Coneguem Manacor’. Ara d’alguna forma es continua aquella oferta”. Un altre dels actes que organitzen l’Associació d’Amics és la Caragolada de Sant Marc, “que es fa des de fa quatre anys”, o també les jornades de jocs lingüístics. Terés explica aquesta casta d’activitats permet que “pugui acostar-se a l’Escola gent que ja ha acabat el cicle formatiu i que té curiositat per la llengua, la cultura i el patrimoni, sense haver de passar per la formalitat de la classe”.
“La creació de l’Associació va generar un efecte crida”
Per Magdalena Salas, directora del Museu d’Història de Manacor, la importància de l’Associació d’Amics “queda reflectida en el cúmul d’accions que han fet tots aquests anys per promocionar no sols el Museu sinó el patrimoni de Manacor en general. El fet de muntar-la amb gent de Manacor va ser com un efecte crida, perquè als pobles tot funciona a través de la paraula i el boca a boca. Així i tot encara queda molta feina per fer, perquè hi ha molta de gent de Manacor que encara no coneix el Museu”. Segons la directora del Museu, “el fet de veure que hi ha gent del poble que forma part d’aquesta associació crea un clima de confiança envers les activitats i això també s’explica per la projecció social que des de l’Associació s’ha donat a la gent del poble convidant-los a participar activament en les exposicions i activitats”. Salas puntualitza que aquesta projecció també “ha fet que gent s’animàs a fer donacions”. Finalment, diu que l’important és que “la gent s’ho passi bé fent feina dins l’Associació, que no hem d’oblidar que és sense ànim de lucre, i la gent que hi ha dins els Amics del Museu, s’ho passa bé fent aquesta feina desinteressada”.